Bobiltips

Fordeler med bybobil! Derfor valgte vi bybobil!

Det finnes mange flotte bobiler å velge blant, og det var fordelene med bybobil som gjorde at vårt valg ble bybobil. Når vi startet bobillivet i 2018 valgte vi en bybobil, en Pössl Roadcruiser, 6,4 meter lang. Den passer bra for oss som er mye på farten og sjeldent ligger mer enn 1-2 netter på samme sted. Vi reiser ikke med bybobil for å være i bobilen, men for å utforske stedene vi kommer til. Vi tilbringer altså ikke så mye tid i bobilen når den står stille, og behovet for god plass er derfor mindre enn ønsket om komme fram over alt. I tillegg til flere andre fordeler som skal dele nå.

På tur i Grimsdalen i høstferien med vår bybobil.

Det er ikke enkelt å velge sin første bobil

Spør du om råd i bobilgrupper så vil du mest sannsynlig få svar om at den bobilen de selv har valgt er best. Jeg skal derfor forklare hvorfor vi mener bybobil er best for vårt bruk, så kan du vurdere om noe av dette passer for ditt bruk.

Og stikkordet er nettopp – bruk!

 • Hvordan skal du bruke bobilen?
 • Hvor ofte skal du bruke den?
 • Hvor mange skal være med på tur?
 • Hvor mye utstyr må du ha med på tur?

Alt dette er relevante spørsmål som hjelper deg til å finne din riktige bobil. Jeg kan bare fortelle hvorfor vil valgte bybobil og hvorfor vi er fornøyde med valget. Så må du ta dine valg basert på dine behov og ønsker for bobillivet.

Det er enklere å kjøre i små landsbyer med en bybobil enn en stor bobil.

Fordel 1 med bybobil: Frihet og framkommelighet!

Vi liker friheten med bobil, og det betyr friheten til å kjøre dit vi vil uten å bekymre oss for å komme fram.

En bybobil er smalere enn en «ordinær» bobil – 205 cm bred, og kommer lettere fram på smale veier. Jo større bobilen er, jo flere begrensninger er det på hvor du kan kjøre med den. Med mindre du er profesjonell sjåfør som enkelt manøvrer store kjøretøy der andre ikke tror det er mulig.

I den koselige fiskelandsbyen Etretat i Normandi, kjørte vi gjennom smale bygater til parkering ved strandområdet. De store bobilene måtte parkere langt utenfor byen.

Fordel 2 med bybobil: Enkelt å finne parkering

Vi kan kjøre inn i byer og parkere på nesten ordinære parkeringsplasser.

Med kun 6,40 lang bobil og nesten normal bredde på bobilen kan vi kjøre inn i smale bygater og finne parkeringsplasser der hvor større biler ikke har sjans til å parkere. Det gjør det enklere når vi skal besøke attraksjoner, byer og steder som ikke er tilrettelagt for store biler. Har du bybobil som er kortere, blir det ennå enklere å parkere sentralt.

Stor dør og mulighet for å kombinere inne/ute-livet.

Fordel 3 med bybobil: Den store døren!

Dette er kanskje det aller beste med bybobilen. «Vanlige» bobiler har en smal dør. Vi har en skyvedør som åpner opp nesten halve bilsiden og vi kan enkelt kombinere det å være inne/ute. Når jeg lager mat med døren åpen, er er jeg nesten ute og kan nyte været og utsikten. Med døren åpen slipper vi naturen inn, selv om været ikke passer til å sitte ute. Det gir mye luft og en herlig åpnehet jeg ikke ønsker å bytte ut med en smal dør.

Fordel 4 med bybobil: Bybobiler er bedre å kjøre i stor fart?

Vi har ikke erfaring med å kjøre «ordinære» bobil, derfor et spørsmålstegn til dette. Men, det vi legger merke til på motorveier, er at vi kjører forbi svært mange vanlige bobiler. Å holde høy fart er en fordel, spesielt på motorveier i Europa. Nå vet ikke jeg hvorfor de fleste vanlige bobiler kjører saktere enn oss, så kanskje alle bobiler fungerer bra i fart (men sjåførene velger å kjøre sakte?).

Fordel 5 med bybobil: Stor og behagelig seng

Til tross for at bobilen er kompakt, så er sengen stor. Vi har en stor dobbeltseng som tar hele bredden av bobilen. Det vil si at sengen er nesten 2 x 2 meter. Madrassene i vår Pössl bybobil er også meget behagelige. Vi har langsgående senger, med en trapp opp til sovedelen. (under sengen er lasterommet). NB! Merk at det er forskjellige sengeløsninger på ulike typer bybobiler.

Fra sengen er det fott utsikt når bakdøren åpnes. I alle fall her i Loen ved Lovatnet.

Fordel 6 med bybobil: Stor bakdør som kan åpnes og slippe naturen inn.

Jeg må innrømme at det ikke er så ofte vi åpner bakdøren for å slippe naturen inn, men jeg liker tanken på at vi kan gjøre det om vi finner en perfekt plass med utsikt.

Fordel 7 med bybobil: Vi har alt vi trenger i bybobilen

Selv om bybobilen er liten, så får vi med alt vi trenger. Men vi pakker aldri mer enn vi faktisk trenger, for det er begrensninger både av plass og vekt. Velger du en bybobil må du belage deg på å pakke lett, og ikke dra med det alt du eier og har av ting og tank som kanskje kan brukes. Vekten er en utfordring for de fleste bybobiler, og det betyr at lastekapasiteten er liten. Men, det er egentlig ikke så mye vi trenger å ta med for å ha en fin tur, så vi har lært oss å pakke lett og holde oss innenfor vektbegrensningen.

Når vi møter på mange biler på smale veier, er vi glad for å være litt smalere enn bobilen foran oss. Han slet for å komme fram!

Vil vi fortsette å ha bybobil framover?

Vi har hatt bybobil siden 2018. Og vi har vurdert andre typer bobiler flere ganger, men har alltid kommet til den konklusjonen at vår perfekte bobil ennå ikke er laget.

Reisetips for deg med bobil: Se våre reisebrev fra turer i inn og utland

Det vi savner med bybobilen er:

Litt mer plass i «sofaen» i sittegruppen. Her skulle vi gjerne hatt 10-20 cm ekstra plass. Men behovet er ikke så stort at vi er villige til å gi fra oss fordelene.

Slippe vektutfordringer. Med maks 3500 kg, og en varebil som er tyngre enn ordinære bobiler, blir det lite igjen til nyttelast når standard utstyr er montert. Men med litt erfaring og testing, har vi funnet vår idealvekt hvor vi kan ta med det vi trenger. Vi har blant annet kjøpt el-sykler som kun veier 15 kg slik at de kan henge på bakdøren, og ikke ta for mye av vektkapasiteten. Men skulle gjerne hatt muligheten til å ta med mer fritidsutstyr samtidig på lengre reiser, uten å bekymre oss om overvekt.

Garasjeplass til syklene. Det hadde vært deilig å kunne sette syklene inn i bobilen, og slippe å løfte dem opp/ned fra sykkelstativet. Men, for å få en stor garasjeplass til sykler, kreves det større bobil og da må vi gi fra oss fordelene med å ha bybobil.

Plass til stekeovn. Jeg savner en stekeovn. Vi har Omnia, elektrisk stekepanne med lokk og grill, så vi klarer oss bra. Ingen fare for at vi sulter, men noen ganger hadde det vært fint med en stekeovn. Men, egentlig er det tullete, for vi spiser mer enn 50% av måltidene ute på restaurant 🙂

Det er dette vi reiser for. Flotte plasser som kan utforskes. Her er vi på Høvringen for å gå fjelltur i Rondane.

Hvordan ser vår ideelle bobil ut?

Først og fremst har jeg ikke funnet min ideelle bobil ennå, og skulle den dukke opp så blir den vel så dyr at vi ikke kan kjøpe den, hehe. Mens vi venter på den, koser vi oss med vår bybobil og alle fordelene det gir oss.

Men, her er våre kriterier for den perfekte bobilen (som vi ikke har funnet):

 • Vi ønsker oss selvsagt alle fordelene med bybobil.
 • Lett å kjøre på alle typer veier. Maks 7 meter lang og maks 2,05 bred.
 • Stor dobbeltseng (som vi har i dag).
 • God og romslig sittegruppe, med plass til min. 4 personer.
 • Stor dør som slipper naturen inn så vi kan kombinere inne/ute-livet.
 • God plass til å dusje (det er det faktisk i vår Pössl).
 • Stekeovn
 • Stort kjøleskap (det har vi i vår Pössle)
 • God lasteevne. Gjerne et par hundre kg mer enn vi har i dag.
 • Sykkelgarasje – mulighet til å sette sykler inn i bobilen.
 • En ekstra sengeplass – for å kunne ta med barnebarn på tur (i dag er det dårlig plass til det).
 • Vinterisolert (det er vår bybobil – funker helt opp i over 20 minusgrader)
 • Stor motor og automatgir

Det er for å få slike opplevelser vi reiser med bobil. Fra Otternes Bygdetun i Flåm.

Kanskje bybobil er riktig for deg? Det er det bare du som kan vurdere.

Så før du velger bobil, tenk nøye gjennom hvordan du skal bruke bobilen og hva som er den viktigste årsaken til at du ønsker bobil. Vurder fordeler og ulemper ved de ulike bobilene og kos deg med valget ditt.

For oss er det frihet! Frihet til å reise hvor vi vil, når vi vil og sette kursen dit solen skinner for å oppdage nye steder.

Bobilhilsen fra Anne Bente

2 Comments

 • Ingunn

  Interessante betraktninger rundt bybobil/større bobil. Vi har en Hymer helintegrert 2,35 bred og 7,50 lang med de begrensninger det gir i forhold til framkommelighet. Største fordelene med vår bil er stor lastekapasitet, stor garasje med plass til sykler, og senkeseng til barnebarna. Vi har lært oss å leve med at ikke alle veier er for oss. Kunne nok savne en mindre og smalere bil enkelte ganger for å oppleve akkurat DET stedet, men så finner vi alltid et alternativ

 • Anne Bente Hauge

  Det er så flott at det finnes bobiler som passer for ulike ønsker og behov. Kanskje vi en dag ønsker oss større bobil og mer plass og lastekapasitet (som absolutt hadde vært fint), men inntil videre har vi andre prioriteringer. Hurra for forskjeller 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Share
Pin
Tweet