Camping i Norge,  Camping og bobilparkeringer,  Favoritt,  Norge > Sørlandet,  Norgesturer

Med bobil til Mandal

Endelig var det vår i luften og vi tok bobilen med oss på tur til Mandal. Den sørligste byen i vårt langstrakte land. En koselig liten by, med en av Norges mest berømte strender, Sjøsanden. En 800 meter lang sandstrand med finkornet sand som skapt for bare føtter en varm sommerdag. Vi var der i slutten av april og beholdt skoene på, men stranden inviterte istedet til en rusletur med havutsikt.

Sjøsnaden – et strandparadis i Mandal.

Sjøsanden Camping i Mandal

Vi tok full fart fra Larvik til Mandal og sjekket inn på Sjøsanden Camping med bobilen vår en fredag ettermiddag. Det var god plass mellom bobilene på den store campingplassen som ligger i turområdet Furulunden, rett ved den berømte stranden. Med en sol som skinte og vår i luften var det et perfekt utgangspunkt for å få en fin helg på Sørlandet i slutten av april.

Vi har parkert bybobilen vår på Sjøsanden. Rett bak trærne ligger Sjøsanden – den store fine stranden.

Sjøsanden – 800 meter med finkornet sand

Vi ruslet langs stranden inn til Mandal sentrum. Sjøsanden er en del av friluftsområdet Furulunden som har turstier på kryss og tvers i en stor furuskog. Langs stranden går det en promenade, og det var flere enn oss som var ute og gikk tur en fredags kveld i april. Dette området brukes av både lokale og turister.

Vi i fulgte vannkanten nesten hele veien inn til byen, ca 1,5 kilometer med lyden av sjøskvulp, måker – lyden av Sørlandet.

En benk med utsitk! På den ene enden av Sjøsanden, med utsikt mot øyene og havet.
En rusletur langs Sjøsanden byr på mange fine fotoutstnitt.

Gamlebyen i Mandal

Det var stille og rolig inne i sentrum denne siste helgen i april. Gamlebyen har en hyggelig atmosfære med brostensbelagte gater og hvite sørlandshus. Byen kan by på både shopping, gallerier, museer og utstillinger, men nesten alt var stengt når vi var på besøk. Det bekymret ikke oss, som bare var ute for å utforske området.

På vei fra Sjøsanden til Mandal fant vi en gammel kanon med utsikt mot havnen og gamlebyen.
Inne i gamlebyen var det stille og rolig. Men her er det sikkert god stemining på sommeren.
Koselige smale gater og hvitmalte hus – dette er Sørlandet!

«Topptur» i Mandal – Uranienborg utsiktspunkt

Rett bak gamlebyen på en liten høyde, ligger Uranienborg utsiktspunkt. Vi fant trappene rett bak torget i gamlebyen. En «topptur» på hele 60 høydemeter, med trapper og bratt stigning. Nok til å få opp pulsen før vi plutselig var på toppen og kunne nyte utsikt over byen, Furulunden, skjærgården og øyene utenfor Mandal.

På toppen ligger det et kikkerthus utformet som et lysthus. Stedet har vært utkikkspunkt siden seilskipstiden.

Jeg er i godt driv opp trappene som tok oss opp den første delen av veien til toppen.
Stien slynger seg langs fjellsiden og utsikten blir bedre og bedre.
På toppen er det flott utsikt mot byen, Furulunden og havet.
I lysthuset som står på toppen av Uranienborg er det en kikkert som gir deg mulighet til å ta utsikten i nærmere øyesyn.
Etter en fin stund på toppen ruslet vi stien tilbake til gamlebyen i Mandal.
Veien tilbake til Sjøsanden Camping gikk langs strandpromenaden.

«Topptur» til Hobdtoppen i Mandal

Like ved Sjøsanden Camping i den ene enden av stranden ved samme navn, ligger en fjellknause hvor det går en tursti til Hogdetoppen. En topptur for alle, med lett stigning og ikke mer en ca 50-60 høydemeter. Det kreves altså ikke god kondis for å komme til toppen, men utsikten du får kvalifiserer til å kalle den en «topptur».

Fra Hogdetoppen får du utsikt over Sjøsanden og Mandal, øyene og svabergene ut mot havet. Vil du ta øyene i nærmere øynesyn, kan du ta i bruk kikkerten som står på utsiktsplatået.

Vi har kommet til toppen og nyter vårsolen og utsikten mot Sjøsanden og Mandal.
Utsikt ut over havet og øyriket utenfor Mandal!
Kikkerten står klar, og et oversiktsplansje som forteller deg hva du ka se.
Tenk å kunne vært på denne stranden en deilig sommerdag?

Risøbank Gods i Mandal

Fra Hogdetoppen gikk vi stien sørover og ned mot Risøbank gods og parkområde. Der blomstret rodendendroen allerede i slutten av april, og pinselinjene blomstret om kapp med påskeliljene. Risøbank ligger i Furulunden, et stort friluftsområde i Mandal med mange turstier og strender. Godset er fra 1901 og er i dag et fredet kulturminne. I dag drives det sommercafe, kunstgalleri og selskapslokale på godset.

Risøbank Gods i Mandal.
Flott blomstring på Risøbank Gods.
Fra parken på Risøbank Godt går stien ned til godsets strand – Lordens.

Strendene i Furulunden i Mandal

Fra Risøbank fulgte vi stien ned til stranden og videre til flere strender som lå fint til i Furulunden. Den ene stranden finere enn den andre. Jeg syntes Sjøsanden var en flott strand, men strendene ved Risøbank var enda finere. Dette må være et sommerparadis når solen varmer og badetemperaturen frister til å hoppe i havet.

Stranden nedenfor Risøbank Gods – som går under navnet Lordens.
Neste strand – kun et steinkast fra Lordens lå fint til ved et sund. Dette må være et fint sted på sommeren!
Neste strand hadde en fin gyllen glød.

Fra strendene ruslet vi tilbake til Sjøsanden Camping gjennom Furulunden og det var tid for å sjekke ut og dra videre på vår lille sørlandstur.

På tide å pakke sammen og dra videre med vår lille bybobil. Livet på bobiltur er ganske bra!

Sjøsanden Camping leverte over forventning. Vi ble møtt av en hyggelig dame som tok godt imot oss, det var fine plasser mellom furutrærne og godt med sol. Vi kommer gjerne tilbake på en bobilferie – gjerne på sommeren for å opplev sommeridyll, soling og bading på de flotte strendene. Og kanskje noen sykkelturer ut til andre småsteder i den sørlandske skjærgården.

Bobilhilsen fra Anne Bente

Fra Mandal gikk bobilturen vår videre til Lindesnes. Følg med for å se hvordan det var..

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

602 Shares
Share602
Pin
Tweet