Favoritt,  Norge > Rundreiser,  Norge > Vestlandet,  Norgesturer

Bobiltur til Hardanger

Mai og juni er en herlig tid for å ta en rundtur med bobilen i Norge og hva er vel bedre enn en bobiltur til Hardanger?

Vi benyttet noen inneklemte dager i mai til å få en 5 dagers tur til Vestlandet og Hardanger. Turens høydepunkt var uten tvil å kjøre langs Hardangerfjorden på smale veier mellom eplehagene.

Med bobil i Hardanger – en tur vi fint kan ta mange ganger.

Dette ble reiseruten for denne bobilturen:

Larvik – Haukeli – Røldal – Langfoss – Rosendal – Hardanger – Utne – Bergen – Tindefossen – Stalheimskleivene -Gudvangen – Flåm – Hemsedal – Eggedal – Blaafarveverket – Larvik.

Dag 1: Larvik – Haukeli – Røldal

Vi startet på onsdag formiddag fra Larvik og satte kursen mot vest. Været var ikke på vår side og jo lenger opp på fjellet vi kom, jo mindre sikt ble det. Planen var å ta første natten på Haukeliseter, men kombinasjonen snøbyger og sommerdekk på bobilen gjorde at vi valgte å forlate fjellet raskest mulig.

Haukeligfjell med dårlig sikt.
Isen lå fremdeles på vannet ved Haukeliseter hvor vi tok en raskt stopp.
Så kom sludd og snø. Det var ikke været som var bestilt, men heldigvis er vi flyttbare.

Vel nede fra fjellet uten å møte på glatte veier, valgte vi å stoppe for natten i Røldal – på campingplassen Skysstasjonen Kro & camping. Der var det stille og rolig, men folk i resepsjonen. Rett ved siden av lå det en matbutikk og like nede i gaten var Røldal Stavkirke.

På campingplassen jobbet de med å lage nye bobilplasser, så når disse står klare blir det nok fine plasser for oss som farter langs veien.

Vi fant en campingplass i Røldal og gikk en liten runde i småregnet.
Røldal Stavkirke ligger like ved campingplassen.

Dag 2: Røldal – Rosendal – Lothe i Hardanger

Dagen startet med regn. Men inne i bobilen var det tørt og fint og vi satte i vei i retning Rosendal og Hardanger. Turen gikk fra Røldal mot Åkrafjorden med snø og regn. Selv om været ikke var på vår side måtte vi stoppe for å sjekke ut den flotte Langfoss som stuper ned i Åkrafjorden.

Stopp 1 – Langfoss

Ved Langfoss er det laget fin parkering, og går du ned mot fjorden får du et flott utsyn mot fossen. Det går tursti opp fjellsiden ved fossen som skal være fin, men den turen må vi ta en gang solen skinner.

Langfoss sies å være et av Norges vakreste fossefall og den har blitt kåret til en av verdens 10 flotteste fossefall. Det er i alle fall et impoerende syn, og fallhøyden er på hele 612 meter.

Langfoss som stuper ned i Åkrafjorden var et imponerende syn.

Fra Langfoss gikk turen videre fram til Skånevik og en liten fergetur over Åkrafjorden til Utåker.

Ingen Vestlandstur er komplett uten å ta en bilferge over en fjord. Vi venter på fergen i Skånevik.

Stopp 2 – Rosendal

Rosendal var neste stopp. Optimistiske kjørte vi opp mot det berømte Rosendal Baroniet. Slottet fra 1665 mellom fjord, fonn, fjell og fossefall, med en vakker rosehage. Men, med regnet som sprutet ned fristet det ikke å rusle rundt i rosehagen, så vi parkerte på bryggen og tok en liten runde i byen, og fant heller en plass på en liten koselig cafe.

På bryggen var det fascinerende og flotte malerier på gamle og skakke hus. Og for der er det også en bobilparkering rett ved vannkanten.

Vi tok en runde på brygga og fikk med oss litt street-art der.
På brygga i Rosendal er det bobilparkering med panoramautsikt mot fjorden.

Etter en liten rast i Rosendal gikk turen videre nordover mot Jondal. På veien dit er det både smale gater, fossefall og flott utsikt fra bobilen til vakker Vestlandsnatur.

Stopp 3 – Furebergsfossen

Furebergsfossen går under fylkesveien og ut i fjorden og er verdt et stopp. Det er en liten parkeringsplass like før du kommer til fossen hvis du kommer fra Rosendal. Er det mye vann i fossen kan veien bli stengt. Det var veiarbeid ved fossen når vi var der, men dette forventes klart til sommeren 2020.

Furebergfossen er bred og et flott skue.
Furebergfossen renner nesten tvers over riksveien. Her ble det bygget ny vei som forventes klar sommeren 2020.
På vei inn mot Austerpollen. Smale veier, grønn fjord og tunge skyer. Selv om været ikke er strålende er det flott utsikt fra bobilen.

Stopp 5 – Idylliske Herand

På vei mot Jondal tok vi et lite stopp i Herand. En liten plass midt mellom fjord og fjell, med gamle båthus og idyllisk beliggenhet.

Blikkstillevann i Herand.
Vi parkerte helt nede ved en liten brygge i Herand.
Herand var et hyggelig lite stopp – med koselige båthus i fjæra.
Utsikten fra bobilen var bra selv om været ikke var det beste langs Hardangerfjorden!

Stopp 6 – Farmshop og eplehager

Etter å ha passert Jondal, er det de virkelige flott opplevelsene kommer. I alle fall om du ser etter eplehager, grønne åser og smale veier. Her finner du selve indrefileet i Hardanger. Fylkesveien går midt mellom frukthagene og du kan nesten strekke ut armen og ta på trærne.

Vi var så heldige at solen endelig fant veien mellom skyene og ga en ekstra flott opplevelse av den vakre og grønne Hardanger. Vi var dessverre litt for sent ute til å få med oss blomstringen, men det var likevel en flott opplevelse å kjøre tvers gjennom eplehagene.

Så må du stoppe på en av de søte selvbetjente utsalgene. De fleste gårdene har satt ut små boder, hvor du kan plukke med deg godsaker fra gården og legge igjen penger eller vipse pengene. Alt basert på tillit.

Vi stoppet på en liten Farm Shop i solskinnet.
Vi kjøpte litt godsaker fra gården før vi kjørte videre langs Hardangerfjorden.
Dette er Hardanger på sitt beste. Og med solskinn var alt helt topp!

Stopp for natten på Lothe Camping

Etter en fantastisk dag med alle værtyper, fra snø til regn og deilig vårsol, stoppet vi på Lothe Camping tidlig på ettermiddagen. En fantastisk flott campingplass med panoramautsikt mot Hardangerfjorden.

Siden solen endelig var framme, benyttet vi sjansen til å ta en ettermiddagstur til fots blant frukthagene. Fra Lote Camping gikk vi opp til gården og fant noen gårdsveier oppe i fjellsiden som tok oss en liten runde med fantastisk utsikt over fjorden og frukthagene.

Selv om vi var på bobilferie tar vi bena fatt når vi parkerer for dagen, og ved Lothe gikk turen oppe mellom fruktgårdene i fjellsiden.
Rusletur i fjellsiden bak Lothe Camping i Hardanger.

Dag 3: Hardanger, Bergen, foss og fjell

Den tredje dagen våknet vi opp på Lothe Camping og kjørte i retning mot Utne for å ta fergen over til Kvanndal. I Utne så vi fergen reise idet vi kjørte inn, så vi måtte smøre oss med tålmodighet og vente på neste ferge. Men Utne var en liten idyllisk plass, så ventetiden gikk raskt.

Vi ble først i køen og den eneste i køen fra Utne til Kvandal.
Det har tydeligvis vært solgt frukt langt tilbake i historien i Utne, Hardanger.
Så gikk endelig fergen over Hardangerfjorden.

I Bergen brukte vi ettermiddagen til å besøke familien.

Dag 4: Bergen – Gudvangen – Hemsedal

Planen var å bruke formiddagen i Bergen til å ta turen opp til Ulriken. Men alle fjellene lå i et tykt skylag, så Ulriken fikk vente til en dag med sol. Vi tok istedet en liten rusletur med paraply i Bergen sentrum og fikk gleden av å se det berømte buekorpset marsjere til rytmene av trommer. Og sjekke ut hva som skjedde på fisketorget, før vi reiste fra Bergen i retning Voss.

Det ble ikke tur opp til noen av fjellene da de lå innhyllet i tykke skylag.
Det vi fikk med oss i Bergen var det berømte buekorpset som marsjerte i byens gater.
Og vi hilste på denne gretne fisken på fisketorget på Bryggen i Bergen.

Ved Voss lå tåken og skyene fremdeles tunge over fjellene, men utsikten fra bobilen var likevel fin når vi passerte Vangsvatnet.

Vagnsvatnet ved Voss tar seg bra ut selv om det er et tungt skylag.

Like etter vi hadde passert Voss, ble det et stopp ved Tvindefossen som ligger langs E16. Fossen har et mektig fall på over 110 meter og brer seg bredt ut over fjellsiden. Tvindefossen er en populær turistatraksjon, så det var parkeringsplasser også til bobiler. Det var til og med laget fine gangsider helt fram til fossen, hvor det det nesten var umulig å høre seg selv tenke på grunn av lyden fra bruset.

Etter Voss stoppet vi ved Tindefossen for å se de store vannmengdene som stupte ned fjellveggen der.

Turen gikk videre og ved Stalheim valgte vi å kjøre den gamle veien mot Gurvangen og kjøre ned Stalheimskleivene. Stalheimskleivene er en bratt og smal vei med 14 hårnålssvinger. Veien ble bygget rundt 1850 og ble bilvei i 1937, men ble erstattet av tunnel i 1980. Nå er den enveiskjørt slik at det kun er mulig å kjøre veien ned. Den egner seg ikke for store biler eller pyser, da det er bratte og krappe svinger. For vår lille bybobil på 6,5 meter gikk helt fint! Sjekk ut den lille videsnutten fra vår ferd ned den bratte veien. Legg merke til de utsikt mot 2 flotte fossefall på vei ned.

Bli med på en liten kjøretur ned Stalheimsklevene.

Vi kom oss trygt ned Stalheimskleivene og derfra var det en kort kjøretur til Gudvangen. Der har det blitt bygget opp en vikinglandsby, som vi ikke rakk å besøke denne gangen. Men vi tok oss en liten rusletur innerst i fjorden og fikk sjekket ut et vikingskip som lå der.

Litt vikingtokt på Gudvangen …. båten stod på land 🙂

Fra Gudvangen gikk turen innom Flåm for å spise en lunsj. På Flåm er det masseturisme og den lille byen bære preg av alle besøk den mottar hver dag gjennom hele året. Denne gangen hadde vi ikke tid til å bli med Flåmsbanen, men hvis du en gang stopper i Flåm anbefaler jeg deg å sette av et par timer til å bli med Flåmsbanen opp til Myrdal.

Vi var en tur med Fåmbanen for et par år siden, les mer her!

Bobilene hadde sin egen parkeringsplass i Flåm nesten nede ved fjorden.

Fra Flåm tok vi raskeste veien gjennom Aurlanstunellen og videre over Hemsedalfjellet til Hemsedal. Der fikk vi en plass langs elven ved Elvely Camping i Ulsåk.

Et siste glimt av fjorden før vi vender nesen mot Hemsedal.
På Hemsedalfjellet ligger skyene lavt og det er fremdeles snø igjen selv om det er tidlig i juni.

Dag 5: Hemsedal – Eggedal – Larvik

Siste dagen i ferien våknet vi opp til sol på Elevly Camping. Etter mye dårlig vær var det deilig å se solen igjen. Vi benyttet finværet til å rusle en tur opp til Hemsedal Bygdetun, hvor det ikke var andre enn oss og noen sauer. Vi var så tidlig ute at museet ikke hadde åpnet ennå, men det var en fin liten tur opp i fjellsiden og vi ble belønnet med en flott utsikt over Hemsedal og fjellene. Selve tunet bestod av flere gamle værbitte hytter og hus.

Endelig følelsen av sommer på denne turen. Vi våknet opp til sol på Elvely Camping ved Hemsedal.
Bonderomantikk på Hemsedal. Utsikt fra Hemsedal Bygdatun.
Gamle værbitte små hytter på Hemsedal Bygdetun.

Dette var den siste dagen av vår lille 5 dagers tur til Vestlandet med bobilen. Og det var på tide å vende nesen hjemover mot Larvik. Vi valgte å kjøre over Eggedal og ta et stopp på Blaafarveverket for å spise lunsj der.

Turen over Eggedal var en humpete opplevelse. Veiene var så dårlige av bobilen ristet og skaket hele veien, så det var deilig å få en liten pause når vi endelig kom ned fra fjellet og kunne stoppe på Blaafarveverket. Der var det masse biler på parkeringen, men god plass inne på området.

Vi stoppet på Blaafarveverket i Åmodt for å spise lunsj.

Alle turer har en slutt, også denne, fra Åmodt går turen tilbake til Larvik.

Bobilturen til Hardanger og Vestlandet tok også slutt, og vi sitter igjen med mange gode minner til tross for mye dårlig vær.

På vei hjem fra Åmodt til Larvik. Fin utsikt fra bobilen.

Bobilhilsen fra Anne Bente

Selv om været ikke var på vår side er en bobiltur til Hardanger en flott opplevelse. Takk for følget.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

86 Shares
Share86
Pin
Tweet