2022 - Europaferie med bobil sommer,  Frankrike,  Reisebrev fra Europaturer,  Reisebrev i bilder,  Reisetips

Full fart med bobil på motorveier i Frankrike – fra Bretagne til Middelhavet

Reisebrev med bilder og tips fra vår transportetappe hvor vi satte full fart med bobil til på motorveier i Frankrike – på vår vei fra Bretagne til Middelhavet. Det tok oss 1,5 dag å kjøre fra Arzon til Middelhavet. Dette reisebrevet er fra dag 15 og 16 fra vår bobilferie i Frankrike i juni 2022, når vi satte full fart fra Bretagne til Middelhavet på jakt etter sol og varme.

Alle reisebrevene fra vår bobilferie til Frankrike kan du se her!

Etter først å ha vært 6 dager i Normandie og 4 dager i Bretagne med mye vær som minnet om en typisk norsk sommer – det vil si mye ustabilt vær, valgte vi å endre planene våre om å utforske Bretagne og Loirdalen (som værmeldingen lovet regn for de neste 4 dagene), og satte oss som mål om å komme raskest mulig fram til Middelhavet og varmen. Kortest vei var å kjøre til kysten mellom Narbonne og Montpelier, og vi valgte ut Vias som reisemål.

Reiseruten fra Bretagne til Middelhavet med bobil på franske motorveier

Google beregnet at det skulle være omtrent 9 timers kjøring fra Arzon til Vias ved Middelhavet. Det var litt for langt som en dagsetappe for oss, så vi beregnet to dager på farten. Målet var å komme så langt at det kun gjestod et par timers kjøring. Det klarte vi og kjøreetappene ble slik

Arzon – Toulouse, ca 724 kilometer og 7 timers kjøring. Vi valgte en campingplass like syd for Toulose.

Toulouse – Vias, ca 190 kilometer og ca 2 timers kjøring. Målet var en campingplass/resort ved stranden.

Selv om dette var en ren transportetappe, var det noe å se på langs veien. Vi oppdaget også at lange etapper på bomveg i Frankrike er en kostbar (men rask) opplevelse – så her kommer bilder og tips fra hvorden det er å kjøre med bobil på motorveier i Frankrike.

Raskeste veien til Middelhavet fra Arzon gikk via Toulouse.
Siste etappe gikk neste dag fra Toulouse til Vias ved Cap d’Adge.

Kjøretips med bobil i Frankrike: Det kostet i snitt litt over 1 euro per mil å kjøre på avgiftsbelgate motorveier (2022). Har du tid, så er landeveier et godt alternativ da veistandarden er generelt god i Frankrike, men vær forberedt på mange rundkjøringer og vesentlig mer tid på kjøreetappen.

Hva koster bompenger på motorveier i Frankrike?

Ønsker du å vite omtrent hva det koster å kjøre enkelte veistrekninger kan du kalkulere kostnaden på denne siden:
https://www.sanef.com/en/my-journey/price-of-my-journey

Det er ikke avgift på alle franske motorveier, så det kan være greit å planlegge litt hvis du vil unngå motorveier. Bruker du Google Maps (eller andre GPS-system) kan du som regel velge rute uten bompenger, slik at du ser hvor du kan kjøre uten betaling. Men vær oppmerksom på at disse veiene ofte medfører mer kjøring og mer bruk av diesel. Men til gjengjeld mer å se langs veien.

For å kjøre med bobil på motorveier i Frankrike, fra Arzon i Bretagne til Vias ved Middelhavet betalte vi ca kr 1100 i bompengeavgifter for å kjøre ca 920 kilometer (2022) – de fleste av disse på avgiftsbelagt motorvei.

Hvilke veier koster det å kjøre på i Frankrike?

Det er som regel de største motorveien mellom de største byene som er avgiftsbelagt. Disse veiene er generelt av meget høy standard. Men det finnes også mange motorveier som ikke er avgiftsbelagt. Kartet under viser omtrent hvor du kan forvente å betale bompenger i Frankrike.

Oversikt over bomveier i Frankrike per 2022.

Hvordan vet du at du kjører på en vei med bompenger i Frankrike?

Alle avgiftsbelagte veier er merket med skilt med teksten «peage» , som betyr toll. Ser du illustrasjoner med kort / penger betyr det som regelt at du skal betale i bomstasjonen som kommer. Står det merket med en stor T betyr det at du skal trekke billett som skal betales senere.

Når du ser skilt med PEAGE – betyr det at du er på vei inn på eller kjører på en avgiftsbelagt vei.

De fleste bomveiene fungerer slik at du først trekker en billett, som betales når du kjører ut av avgiftsområdet. Enkelte steder betaler du på forhånd. Du betaler med kort (kontaktløst). Det er bomstasjoner som vi hadde i Norge tidligere.

Tips til betaling av bompenger i Frankrike: Ha alltid 2 kredittkort/bankkort lett tilgjengelig når du kjører inn i bomområdet. Hvis det ene blir avvist har du alltid en backup som raskt funker (vi trengte det flere ganger).

Bilder fra bobilen på motorveien mellom Bretagne og Middelhavet

Vi passerte mange store åkre med solsikker i full blomst. Vakkert!
Vakkert gammelt bygg på landsbygda.
Vinranker var det mange av når vi kjørte forbi Bordeaux.
Rett etter Toulouse tok vi pause for natten på Camping Les Violettes. Der fikk vi plass i skyggen.
Dagen etter kjører vi inn på motorveien igjen. Det er høy standard på de avgiftsbelagte motorveiene.
Flere solsikker passerer forbi!
Landsbyer passerer forbi.
Vi kan ane at Middelhavet nærmer seg når vi ser på byggestilen på landsbyene og gårdene vi kjører forbi.
En borg dukket opp i synsfeltet!
Snart tid for en pause. Skilting til neste rasteområde.

Kjøretips for bobil i Frankrike: Husk å ta pauser jevnlig når du kjører langt! Det er tett mellom rasteplassene langs motorveiene i Frankrike. De er godt merket og viser om de har drivstoff, spiesested, rasting etc.

Vi har nesten kommet fram til Vias som er det endelige målet for denne kjøreetappen.

Etter mer enn 9 timers kjøring, kom vi til slutt fram til målet: Camping Club Farret Yelloh – på formiddagen rett før kl 1200, etter 2 dager på veien. Der hadde vi flaks og fikk den siste plassen direkte ved stranden. Vi blir her i 3 dager for å nyte varmen, sole oss, bade og bare slappe av.

Her er det godt over 30 grader, men med god lufting er det perfekt.

Mer om oppholdet på Vias kommer i neste reisebrev.

Bobilhilsen fra Anne Bente

Vi fikk vår plass i solen – direkte ved stranden!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Share
Pin
Tweet