2019 - 19 dagers bobilferie til Italia og Venezia,  Reisebrev fra Europaturer,  Reisetips,  Tyskland

Reisetips: Med bobil til idylliske Bamberg i Tyskland

Bamberg er en idyllisk og sjarmerende tysk by med en flott gammelby, perfekt for et besøk når du er på bobiltur i Europa. Vi var på vei til Italia når vi rullet bobilen inn i Bamberg. Byen ligger perfekt til som et stopp på veien, men den fortjener også å være et reisemål i seg selv. Du finner Bamberg i den sørlige delen av Tysklande, lite stykke nord for Nurenberg.

Det er både idyllisk og vakkert ved elven i Bamburg

Vi valgte å ta 2 netter og en hel dag i Bamberg, og fant en koselig campingplass utenfor byen. Vi syklet fra campingplassen til sentrum tidlig på formiddagen og ruslet rundt i Bamberg hele dagen.

Bambers historiske by med over 1000 år med levende historie, har fått sin plass på Unescos kulturarv liste. Perfekt for oss som liker byvandring i gamlebyer med noe nytt og spennende å se rundt hvert gatehjørne.

Bamberg er bygget ved elven, med historie i hver krik og krok av byen.

Historiske Bamberg er på Unescos Verdensarvliste

Bamberg har et stort historisk sentrum som er bygget opp rundt elven og 7 høyder som omgir byen. Som i mange tyske byer finner du bindingsverkshus og brostensbelagte gater. Men, du finner også mange andre spennende byggestiler og en mengde imponerende byggverk.

I Bamberg finner du et virvar av stiler. Det er ulike arkitektonsike stiler, smale gater, brede gater, smale og brede kanaler, broer og kanalbåter, store palass og små skakke hus. I Bamberg har de til og med sitt eget lille Venezia, og alt ligger i et lite kompakt område som er perfekt for en byvandring.

Lille Venezia kalles dette området i Bamberg.
De koselige skakke husene ved elven i Bamber, som er en del av «Lille Venezia»
Porten i gamlebyen ved rådhuset.
Fargerikt og spennende arkitektur med i Bamberg.
I en av de smale gatene i Bamberg var alle husene malt i pastellfarger.

Katedralhøyden i Bamberg

Like ved gamlebyen i Bamberg ligger en egen liten bydel som kalles «Katedral høyden». Her er det store og viktige byggene samlet. Hele området rundt domkirken var under renovasjon når vi var der, men vi tok en tur innom «Neue Residenz Bamberg». Palasset ble bygget på 1600 tallet for å huse biskopene. Kun den vakre rosehagen med mer enn 4500 roser var åpen, men det var et flott besøk. Vi var så heldige at de fleste rosene var i full blomst når vi var der. Fra rosehage er det også flott utsikt over byen og området rundt. Et sted du absolutt bør ta turen opp til om du er i Bamberg.

Vi ruslet videre til «Kloster Michaelsberg» som har en mengde imponerende tårn og ligger på en høyde med fantastisk utsikt. Dessverre var hele klosterbygget pakket inn for renovering, men det betyr at du som kommer dit senere sikkert kan se et flott og nyrenovert bygg.

Rosehagen på Katedralhøyden i Bamberg.
Utsikt mot gamlebyen i Bamberg – fra Katedralhøyden.
Ved det gamle klosteret «Kloster Michaelsberg» «Kloster Michaelsberg» var det vinranker, nesten midt i byen.

Bambergs «nye» sentrum er alt annet enn ny

Når vi hadde ruslet rundt i gamlebyen og på klosterhøyden og latt oss imponere over alle de historiske byggene med de flotte fasadene, utsikten og atmosfæren, ville vi se på den nye og moderne bydelen.

Handlegatene i Bamberg kunne gjerne fått status som gammelby, hadde det ikke vært for at gamlebyen hadde enda mer historie. Her ligger ligger de moderne butikkene, og i gågatene er det marked, gatemusikanter og underholdning.

Shoppingsentrum i Bamber – også med historisk sus.

Ølbyen Bamberg

Det er ikke mindre enn 9 ølbryggerier i Bamberg, noen skal være over 600 år gamle. Så er du en ølhund kan du gå bra bryggeri til bryggeri her. Vi testet en av de lokale ølmerkene, men vi var kanskje uheldige med vårt valt, for ølet vi fikk var både dødt og hadde dårlig ettersmak.

Vi måtte prøve øl fra Bamberg i Bamberg.

Fakta om Bamberg:

Bamberg har vært en sentral by gjennom historien, helt tilbake til 900-tallet, og byen ble skånet for store ødeleggelser under 2. verdenskrig. Nå bor det ca 77 000 innbyggere i Bamberg, og i 1993 ble gamlebyen i Bamberg oppført på Unescos kulturelle verdensarvliste.

Vi syklet langs elven inn til gamlebyen i Bamberg.

Hvor lang tid trenger du i Bamberg

Vi brukte en hel dag i Bamberg. Da ruslet vi rundt i byen, men gikk ikke inn på noen av de mange museene, med unntak av rosehagen. Vi besøkte heller ikke noen av ølbryggeriene. Du kan bruke alt fra et par timer til flere dager i byen – alt etter hva du ønsker besøke og utforske ved byen. Har du kun et par timer, anbefaler jeg deg at du besøker området rundt rådhuset hvor den eldste bydelen finnes.

Ting å gjøre i Bamberg:

  1. Byvandring i gamlebyen, inkludert rådhuset, Lille Venezia og domkirkehøyden. Et must når du er der!
  2. Neue Residenz og Rosehagen
  3. Domkirken på domkirkehøyden
  4. Diocesan museum med skatter fra katedralen
  5. St.Michaels klostert og utsikten derfra
  6. Marked ved gågaten Grüner Markt og på Maximiliansplatz
  7. Ølsmaking på et lokalt bryggeri
  8. Historisk museum i Alte Hofhaltung
  9. Altenburg – et slott fra 1100-tallet, sørvest for Bamberg
  10. Schloss Seehof – 1700 talls slott nordøst for Bamberg


På reisesidene til Bamberg kan du lese mer (enkelsk).

Bobilparkering og campingplasser ved Bamberg

Vi bodde på Camping Insel Bamberg i to netter og syklet inn til byen. En 5 kilometers fin sykkeltur for det meste gjennom skog og parkområder. Camping Insel Bamberg ligger rett ved kanalen like sør for byen.

Du kan også benytte byens bobilparkering ved elvebredden «Reisemobilstellplatz Heinrichsdamm».

Vi har funnet vår plass på Camping Insel i Bamberg.
Campingplassen lå ved elven, med restaurant i rolige og vakre omgivelser.

Vi var i Bamberg på vår 19 dagers bobilferie i Europa i 2019. Les om hele turen her!

Bobilhilsen fra Anne Bente

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Share
Pin
Tweet