
Bobiltur til Hardanger – blomstring, fossefall og fjordidyll
En bobiltur til Hardanger i mai er som å kjøre rett inn i et eventyrlandskap. Her får du snødekte fjelltopper, knallgrønne frukttrær i full blomst og brusende fossefall som stuper nedover bratte fjellsider. Det er noe magisk med denne delen av Norge når våren virkelig slår ut i full blomst – og bobilen er den perfekte måten å oppleve det på.

Vår, sommer og høst i Hardanger
Selv om vårek kanskje er den vakreste tiden av alle, er det også flott med en bobiltur til Hardanger på sommeren og høsten.
Sommeren bringer med seg varmere dager og grønne åkrer fulle av frukt. Da er det perfekt å bade i fjorden, padle kajakk eller gå på lengre fjellturer. Men det er også høysesong – og det kan være både mye folk og litt kaotisk på de smale veiene langs fjorden. Med tålmodighet og god tid kommer man alltid fram, og utsikten er verdt hvert eneste køminutt.

Høsten er roligere, og fargene gjør landskapet nesten like fotogent som i blomstringstiden. I september er det fruktinnhøsting, og du kan kjøpe nydelige epler og plommer rett fra gårdene. Luften er klar og frisk, og det er færre turister på veiene og campingplassene.

Opplevelser du ikke bør gå glipp av
Rusletur blant frukttrær og siderutsalg i Lofthus
I Lofthus kan du enkelt parkere bobilen og ta deg en rusletur mellom vakre frukttrær, små gårder og siderutsalg. Flere steder er det selvbetjente utsalg med både eplemost og lokalprodusert sider – perfekt som gave, eller som noe godt i glasset når solen går ned over fjorden. Turen krever ikke mer enn gode sko og litt nysgjerrighet, og gir deg en nydelig smakebit på det Hardanger er så kjent for.

Fottur til Husedalen – fire fossefall på én dag
Fra Kinsarvik kan du følge en godt merket sti opp gjennom Husedalen, hvor du får se fire spektakulære fossefall på én tur. Dette er en av de mest imponerende dagsturene i området – perfekt med nistepakke og termos i sekken. Vi tok turen opp Husedalen en vakker høstdag! Anbefales.

Fottur til Buarbreen – isbre i horisonten
Fra Odda går det en flott tur til Buarbreen, en sidearm av Folgefonna. Turen går langs elv og over små hengebroer før du står rett ved brefronten. Den tar 2–3 timer tur-retur, og gir deg en skikkelig «wow»-opplevelse underveis. NB! Veien opp til Buarbreen er en 3 km lang smal grusvei, nesten uten møteplasser, men det er bobilparkering der turstien starter. Vi var tok turen til Buarbreen en sommerdag

Kjør langs hele fjorden!
Vi anbefaler en rundtur med bobil fra Kinsarvik til Odda, og deretter videre langs Sørfjorden via Utne, Herand og Jondal. Denne strekningen byr på noen av de vakreste fjordlandskapene i landet. I mai blomstrer frukttrærne ved Alsaker, og veien tar deg med midt mellom de vakre fruttrærne. Det er som å kjøre gjennom en levende postkort. Herand er en koselig liten plass som er verdt et stopp.
Etter fullført tur, kan du kjøre videre til Rosendal, eller ta tunellen til Odda. Eller kjøre tilbake samme vei som du kom, for å nyte den utsikten du nettopp har lagt bak deg.

Flere turmuligheter i området som står på ønskelisten vår:
- Munketreppene i Lofthus – en historisk steintrapp oppover lia med nydelig utsikt underveis. Slitsom, men verdt det!
- Oksen – topptur med spektakulær panoramautsikt over hele Sørfjorden. Denne krever god form og godt vær.
- Dronningstien – populær og luftig rute mellom Kinsarvik og Lofthus. Et lang tur, men skal være fantsitisk for deg som liker fjellturer med utsikt!
- Agatunet – Fra Lofthus kan du blant annet besøke Agatunet, et av Norges eldste klyngetun, og nyte både arkitektur og utsikt i ett.
- Folgefonna – 20 km smal og bratt vei fra Jondal og opp til sommerksisenteret.
Praktiske tips: Veier og trafikk i Hardanger
Hardanger er vakker, men veiene er smale – og i høysesongen (juni–august) kan det bli litt kø, spesielt rundt Odda og på riksvei 13 rundt Kinsarvik. Det hender man må vente på møteplasser, eller ta det med ro bak en turistbuss. Noen av de smaleste partiene er lysregulert. Tålmodighet er nøkkelen, og med litt fleksibel kjøreplan går det stort sett veldig greit.

Campingplasser og bobilplasser i Hardanger
Vi har overnattet flere steder med bobilen, og her er våre erfaringer:
Kinsarvik : Perfekt utgangspunkt for Husedalen. Flott beliggenhet ved fjorden, og fine fasiliteter. Kort vei til både sentrum og naturen. Her er det flere campingplasser å velge mellom.

Lothe Camping: Liten, rolig og sjarmerende plass med panoramautsikt over fjorden. Ideell for deg som ønsker ro, natur og fine fotomotiver – og en nydelig soloppgang å våkne til.

Odda bobilparkering – Camp Lotepus: Sentralt plassert på brygga i Odda. Får du plass langs bryggekanten får du nydelig utsikt. Her har du både butikker, spisesteder og natur tett på.

Lofthus Camping: Vakker plass med utsikt over Sørfjorden hvor du kan parkere bobilen midt i eplehagen. Kort vei til Agatunet, Munketreppene, frukthager og siderutsalg. Her kan du nyte eplemost og solnedgang i samme øyeblikk.

Uansett hvor du skal bo i Hardanger så vær tidlig ute for å få en fin plass med utsikt. Ut over disse som er nevnt har, finnes det også mange andre steder du kan overnatte med bobilen. Bruk appen Park4night for å finne et sted som passer for deg.
Hvis du kommer fra Østlandet og det blir for sent å finne plass i Hardanger, så stopp ved Røldal eller Eidfjord/Øvre Eidfjord for natten, så har du bare en liten time å kjøre neste dag og har større sjans til å finne ledig plass for bobilen i Hardanger.
Klar for tur?
En bobiltur til Hardanger byr på blomstring, fossefall og fjordutsikt – alt på én og samme reise. Vi kommer alltid hjem med gode minner og uendelig mange bilder, og like stor lengsel etter å reise tilbake.
TIPS: Sjekk når blomstringen er på sitt beste, så du ikke kommer for tidlig eller sent. Det er som regel midt i mai, men det vil variere fra år til år.
Har du vært i Hardanger med bobil, eller har du spørsmål før du legger turen? Del gjerne i kommentarfeltet!
Bobilhilsen fra Anne Bente
