2022 - Europaferie med bobil sommer,  Belgia,  Med bobil til Danmark,  Reisebrev fra Europaturer,  Reisebrev i bilder,  Reisetips,  Tyskland

Fra Hirtshals til Belgia på vei til Frankrike med bobil

Reisebrev fra de tre første dagene av årets store sommerferie som gikk med bobil til Frankrike, og første målet var Frankrikes vestkyst med Normandie og Bretagne. Men, for å komme dit måtte vi først gjennom Danmark, Tyskland og Belgia. Det betyr transportetapper og mye tid i bobilen uten de store opplevelsene, men vi gjør alltid det beste ut av det vi har og finner små gleder underveis.

Dette reisebrevet er fra de 3 første kjøredagene, som primært handlet om kjøring med bobilen i Danmark og Tyskland – fram til Belgia (på vei til Frankrike). Her får du et lite innblikk i hvordan det er på transportetapper gjennom Europa.

Alle reisebrevene fra vår bobilferie til Frankrike kan du se her!

Les mer: Hele reiseruten for vår 26 dagers tur med bobil til Frankrike finner du her!

L

Motorveiene er absolutt best for raske transportetapper, men kjører du landeveier kommer du innom byer og ser mer!

Reiserute dag 1: Larvik -Hirtshals – Kolding

Fredag 17. juni 2022 gikk turen med Color Line fra Larvik til Hirtshals – 3t 45 min seiletid, men med venting = 5 timers reisetid! Planen var å kjøre til Tyskland, men sjåføren var ikke i topp form, så da ble det litt kortere kjøring enn opprinnelig planlagt. Det er jo noe av det fine med bobil, at vi kan endre planer underveis.

Fra Hirtshals til Kolding er det ca 277 km og litt over 2, 5 timer ren kjøring, men det tar alltid mer tid enn Google antyder. Vi reiste fra Hirtshals litt over kl 1200 og var i Kolding ca kl 1600. Kom derfor litt for sent til å få de beste plassene på Kolding Bobilhavn – bobilparkeringen som ligger ved lystbåthavnen i Kolding.

Kart over reiseruten dag 1 fra Hirtshals til Kolding (etter først å ha reist med Color Line fra Larvik til Hirtshals)

Reisetips til deg med bobil: Sjekk priser på alle ferger før du bestiller. Det er stor variasjon på prisene, og prøv å unngå å reise i helgen hvis du ønsker å redusere prisene.

Hva skjer på en transportettappe med bobilen?

Vi startet i Larvik kl 0700 på Color Lines oppstillingsplass og kom om bord nesten sist. Været var strålende og Larvik viste seg fra sin beste side. Vi hadde heldigvis reservert plass i frokostrestauranten og må berømme Superspeed for en flott frokost og meget effektivt og køfritt system ved buffeten. En tur i taxfree’en ble det også… (alle må vel det?).

Vel framme i Hirtshals kom vi nesten sist ut av båten, fordi vi stod bak hengedekket. Men, så fort vi var på land, var det full fart sørover på motorveien… med sovestopp på veien. Sjåføren startet første feriedag med feber, så da måtte vi skynde oss langsomt.

På bobilparkeringen i Kolding var det mange bobiler. 3 og 4 meteren så ut til å være et ukjent begrep, og folk parkerte på kryss og tvers for å få plass. Solen? Den tror jeg ble igjen i Norge… vi fikk regn den første dagen!

Planen var egentlig å kjøre til Rendsburg mellom Flensburg og Hamburg som har flere fine bobilparkeringen ved Kielkanalen, men med sykdom ble planen endret. Vi endte derfor med bobilen parkert mellom båter på havnen i Kolding.

Bildeserie fra den første dagen av bobilferien til Europa!

Med bobil til Frankrike innebærer å stå ifergekø!
Å reise med bobil til Frankrike innebærer å stå ifergekø tidlig på morgen for å ta Superspeed fra Larvik.
Superspeed ser ganske stor ut når den sluker bobiler.
Larvik tok seg godt ut den dagen. Vi bor på fjellet rett bak blokken til høyre.
Larvik Kirke og havnen lå blikk stille. Jeg droppet sjøsykepillen!
Full fart på vei mot Hirtshals.
Jepp – vi kom nesten sist ut av båten… Etter at alle bilene foran oss var kjørt ut, og alle på hengedekket foran oss var kjørt ut.
Med bobil til Frankrike går gjennom Danmark
Så var vi i Danmark og satte kursen sørover.
Vi endte i Kolding det ikke var plass på den selve bobilparkeringen.
Vi endte opp mellom båter og parkerte biler. Men, det funket for en natt.
En liten kveldstur i lystbåthavnen der vi stor parkert.
Blikk stille i Danmark? Det er ikke så ofte det skjer?

Reisetips til deg med bobil: Skal du bo på bobilplasser/bobilparkeringer kan du normalt ikke bestille plass. Hvis du vil unngå stress og stor risiko for fulle bobilplasser, så prøv å stoppe for kvelden før kl 14-1600.

Reiserute bobilferie dag 2 : Kolding – Stuhr ved Bremen

Torsdag 18. juni gikk bobilturen videre fra Kolding til Stuhr, som ligger rett sør for Bremen. Også denne dagen ble transportetappen litt kortere enn planlagt, da sjåføren fremdeles ikke var i storfor.

Reiserute fra Danmark til Tyskland

Det er ca 356 km fra Kolding til Stuhr, og litt over 3 timer og 20 min. kjøring (pluss køståing og stopp)

Vi reiste fra Kolding kl 0800 og var i Stuhr ca kl 1450. Det ble over 2,5 timer mer enn beregnet kjøretid, og det skyldes en ekstra time i kø ved Hamburg og nesten 30 minutters køstopp ved Bremen.

Med bobil til Frankrike går gjennom tyskland med køer på motorveien
I Hamburg ble det full stopp og over 1 times ekstra tid til køståing, eller STAU som tyskerne sier.

Dagens høydepunkt: Solskinn og 28 grader, fredelig camping

Den andre dagen av bobilferien i Europa var nok en transportetappe. Vi startet allerede kl 0800 fra Kolding med mål om å kjøre til Bremen, og et lite håp om å besøke denne flotte byen. Det skulle ta 3,5 time sa Google. Nesten 6 timer senere, 2 stillestående køer på autobahn og noen stopp på rasteplasser tok det før vi kom fram.

Vi måtte gi opp å besøke byen Bremen og valgte å kjøre til Stuhr-området rett sør-vest for Bremen. Der var det 2 campingplasser. Den ene hadde badestrand og halve Bremen må ha flyktet dit i varmen. Fullt – ingen plass til oss.

Den andre campingplassen hadde ingen badestrand, men de hadde mye ledig plass… og høner som vandret fritt. Og hester, kanarifugler, papegøyer og sikkert flere dyr.

Campingens navn er: Maerchencamping, Zum Steller See.

Sjåføren var fremdeles ikke i form, men jeg hadde både solskinn, 28 grader og en bok og kunne kose meg i solstolen

Bildeserie fra den andre dagen av bobilferien til Europa!

Motorveien sør for Flensburg går strålende.
Vi passerer Kielkanalen ved Rendsburg.
De som har ansvar for logistikken på disse konteinerbåtene har litt å jobbe med! Fra Hamburg havn.
Etter en lang kø ved Hamburg er det deilig å ta en pause på en Raststatte før vi kjørte videre.
Vi endte dagen i Slaraffenland, og det var nettopp det vi gjorde resten av dagen!
Deilig med så varmt vær at vi kunne sette stolene i skyggen på Maerchencamping, Zum Steller See.
Full fart i campingens basseng.
Vi fikk ikke sett originalen i Bremen, men campingplassen hadde en kopi av den berømte statuen fra eventyret.
På campingplassen var det mange dyr og flere fargerike fugler.
Små hester som hadde funnet skygge i varmen.
Plutselig hadde jeg besøk av en høne som dukket opp fra under bobilen!

Reisetips for kjøring på Autobahn med bobil: Beregn alltid mer tid enn Google foreslår. Du kan mest sannsynlig ikke holde 130 km i timen hele veien. Vær også obs på at det ofte er køkjøring. Spesielt forbi Hamburg er kø en stor utfordring. Beste dagen å kjøre for å unngå kø er etter vår erfaring på søndager, da står de fleste lastebiler stille!

Den tredje dagen av bobilferien: Stuhr (ved Bremen) til Durbuy i Belgia

Raskeste veien med bobil til Frankrike går via Tyskland og Belgia eller Nederland. Vi valgte å setter kursen mot Belgia som vi ikke hadde vært i før.

Søndag 19. juni gikk turen fra Stuhr ved Bremen, til Durbuy i Belgia. Durbuy var en plass vi fant etter hjelp fra Google, som så ut til å være en koselig liten og ikke mist, severdig landsby.

Det er ca 443 km fra Bremen til Durbym, og litt over 4,5 timers kjøring (pluss stopp)

Vi reiste fra Stuhr kl 0850 og var i Durbuy ca kl 1510. Mer en 6 timers reisetid inkludert stopp på veien.

Klar for avreise fra Maerchencamping, Zum Steller See. Det var god plass mellom bobilene/vognene her 🙂

Dagens høydepunkt: Ingen køer på motorveien.

Nok en transportetappe ble gjennomført, og denne dagen klarte vi å kjøre litt lenger enn de første dagene og endte opp i Belgia etter 445 km på veien. Vi kjørte først i det som føltes som en evighet på A1. Tyske motorveier blir kjedelig i lengden… men, vi oppdaget at søndag var en fin dag for å kjøre på Autobahn. Det var ikke kø selv om det var veiarbeid. Det var også færre biler og nesten fritt for lastebiler på veien. De okkuperte alle rasteplassene istedet…

Når vi endelig kjørte av fra motorveien like før Liege i Belgia var det deilig å kjøre gjennom småbyer og på landeveier med fin utsikt fra bobilen. Det ble mye og variert landskap å se på langs veien.

Langs landeveien i Belga så bobilen ristet

Vi klatret over 2 «fjelloverganger» – ikke noe alpelignende, men etter flatt landskap i Danmark og Tyskland var det deilig med litt variasjon når vi kom til Belgia. Veien gikk gjennom flere gamle landsbyer, langs frodige daler og smale daler helt til vi kom fram til målet. Veistandarden i Belgia var ikke av de beste, så det ristet godt i bobilen – men utsikten var bra!

Vi endte opp ved Durbuy i Belgia på en rolig campingplass ved elven – Camping Rives De L’Ourthe. Her var det god plass til mange flere! Ingen tegn til høysesong her ennå. Besøk i den severdige delen av Durbuy sparte vi til neste dag.

Bildeserie fra den tredje dagen av bobilferien i Europa:

Den tyske landsbygda passerer i full fart forbi.
Lite trafikk på motorveien på søndagen.
Noen ganger dukker det opp rare ting langs veien…
Det var nesten ingen lastebiler på veien. Alle stod på rasteplassene om søndagen.
Lange rette veier i Belgia.
Vi har endelig kjørt av fra motorveien og får mer å se på fra bobilen når vi kjører.
Landeveier nesten uten trafikk og med godt utsyn – det liker jeg!
Et lite slott som lå langs veien vi kjørte!
Frodig og vakkert landskap i Belgia.
Flott bebyggelse langs elven i en av byene vi kjørte forbi.
Smale svingete veier ned fra en høyde (fjell).
Så fant vi en plass til bobilen på en campingplass langs elven ved Durbuy . Elven renner rett bak træne bak bobilen.
Jeg gikk meg en tur inn til den lille byen ved elven – kun en liten gåtur fra campingplassen.
Rett bak broen der framme ligger campingplassen.
Full aktivitet ved elven i Durbuy.

Reisetips for kjøring med bobil i Belgia: Det er mye dårlig veistandard i Belgia. I kombinasjon med høy fartsgrense kan det medføre mye plagsom risting i bobilen. Ta deg god tid hvis du vil unngå å føle at du sitter i en shakerboks.

I morgen starter ferien på ordentlig når vi skal besøke gamlebyen Durbuy som er kjent for å være verdens minste by og skal være pittoresque. Derfra går turen videre med bobil til Frankrike og Normandie, som er et av hovedmålene med denne ferien.

Les neste reisebrev fra vårt besøk i den vakre gamlebyen i Durbuy.

Nå når de lengste transportetappene er tilbaklagt, vil vi prøve å unngå for lange kjøreetapper. Nå skal vi glede oss til opplevelser hver dag. Følg med videre!

Bobilhilsen fra Anne Bente

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Share
Pin
Tweet