Med bobil til Danmark,  Reisebrev fra Europaturer,  Reisetips,  Sverige

Bobilferie i Danmark og Sverige – reiserute

Det er mye spennende å oppleve på en 6 dagers bobilferie i Danmark og Sverige.

Med påske midt i april hadde vi store forhåpninger om en flott bobilferie til Danmark og Sverige.

Tidlig viste derimot værmeldingen kaldt vær og snø nord i Danmark! Vi hadde derfor alle muligheter åpne før vi noen dager før avreise endelig bestemte oss og booket Fjordline fra Langesund til Hirtshals på palmesøndag.

Første dag startet med strålende påskesol, og solen fulgte med oss i 6 hele dager og bidro til en fantastisk tur i Danmark og Sverige med bobilen.

Reiseruten vår ble til slutt slik:

  • Dag 1: Larvik – Langesund – Hirtshals (Hirtshals Camping)
  • Dag 2: Hirtshals – Lønstrup – Rubjerg Knude – Juelsminde (Juelsminde Strand Camping)
  • Dag 3: Juelsminde – Charlottenlund (Charlottenlund Fort Camping)
  • Dag 4: Charlottenlund – Københavnt t/r på sykkel (Charlottenlund Fort Camping)
  • Dag 5: Charlottenlund – Helsingør – Helsingborg – Öckerö (Röd Havn bobilparkering)
  • Dag 6: Öckerö rundt – Grebbestad – Larvik


Vi hadde forhåndsbooket plass på Hirtshals Camping og Charlottenlund Fort Camping, og bestemte oss underveis for å reise til Juelsminde og Öckerö.

Her ser du reiseruten på kartet:

Dag 1: Larvik – Langesund – Hirtshals

Bobilferien kunne ikke ha startet bedre. Fergeoverfarten til Danmark gikk i strålende sol og nesten uten vind. Det eneste som manglet var litt varmere temperatur så vi kunne ha sittet oppe på dekk i solen.

Strålende vær over Skagerrak med Fjordine fra Langesund til Hirtshals.

Turen fra Langesund til Hirtshals tar ca 4 1/2 time med Fjordline. Vi valgte Fjordline siden den var omtrent halve prisen å reise med bobil der i forhold til Color Line ( Ca kr 1050), og klokkeslettet for avreise/ankomst passet oss bedre enn Larvik-Hirtshals.

Siden vi ikke hadde reservert plass i buffetrestauranten måtte vi ta til takke med enkel mat fra kafeteriaen. Det var dårlig utvalg der, så det var ingen høydare å spise på båten, men så var vi jo heller ikke der på grunn av maten. Vårt mål var å komme oss til Danmark!

KL 1900 ankom båten Hirtshals og vi kjørte direkte til Hirtshals Camping hvor vi hadde forhåndsbestilt plass. Resepsjonen var stengt så sent på kvelden, så vi fant en flott plass for bybobilen vår på første rad mot solnedgangen og gikk en fin rusletur ut til Hirtshals fyr.

Den blå bybobilen vår står på første rad på Hirtshals Camping med utsikt mot fyret og havet.
Det var en flott solnedgang i Hirtshals! Fra bobilen vår hadde vi panoramautsikt.

Hirtshals Camping er en flott plass og verdt å stoppe på for å få med solnedgangen. Hvis mulig be om plasser ytterst mot havet for best utsikt.

Les mer om Hirtshals Camping, solnedgang og tur til fyret her!

Dag 2: Hirtshals – Lønstrup – Rubjerg Knude – Juelsminde

Dagen starter med deilige ferske danske rundstykker til frokost, kjøpt i resepsjonen på Hirtshals Camping. Så pakker vi sammen og er på veien litt før kl 1000. Første mål ligger bare 25 minutters kjøring syd for Hirtshals.

Lønstrup – sjarmerende fiskelandsby midt i kliterne

Lønstrup er en liten og sjarmerende landsby som våkner til liv om sommeren. Når vi var innom en aprildag var det stille i gatene og god plass på parkeringsplassen. Vi fikk plassert vår lille gråblå bybobil, og tok bena fatt i retning stranden. Det er noe befriende godt å kjenne sjøluften og høre på bølgene som slår mot stranden.

I Lønstrup var det god plass på parkeringsplassen, også får vår «lille» bybobil.
Vi gikk en tur på stranden i Lønstrup og oppe på klitterne.

Her i Lønstrup må det være deilig å være sommergjest, med fine badeviker laget med steiner. Både for å begrense bølgene inn på stranden men også for å bevare de høye klitterne. Vi fant oss selvfølgelig en liten topp å gå opp på så vi fikk panoramautsikt over kystlinjen.

Fra klitterne fikk vi fin oversikt over den lille koselige fiskelandsbyen Lønstrup.

Lønstrup er også kjent for å være en kunstnerby med mange utstillinger og aktive kunsthåndtverkere. Les mer om Lønstrup på Vistitdenmark.com eller sjekk ut artikkelen fra reisebloggen min favorittreiser.no.

Rubjerg Knude – en sandørken ved havet

Neste stopp på turen var bare 5 minutters kjøring lenger sør, til Rubjerg Knude Fyr og den store sanddynen som er i konstant endring. Bobilen ble parkert ved Rubjergvej. Parkeringsplassen er godt skiltet og lett å finne. Så var det bare å ta beina fatt og gå ca 1,5 km inn til Rubjerg Knude Fyr.

Det var en fin liten gåtur inn til Rubjerg Knude og fyret.
Fyret på Rubjerg Knude drukner nesten mellom de store sanddynene.
Går du ut på klippekanten blir du belønnet med flott utsikt til kysten.

Rubjerg Knude er en diger sanddyne i en herlig varm og gyllen fargetone. Det er nesten så du kan forestille deg at du er midt i en ørken. Midt i denne ørkenen ligger fyret. Rubjerg Knude Fyr ble bygget i 1900 og stod da på klintens høyeste punkt – 60 meter over havet og 200 meter fra vannet. Med sandens konstante endringer og havet som slår mot kysten har dette endret seg. Enkelte ganger lå sanden så høyt at fyret ikke ble synlig fra havet og i 1968 var fyret tent for siste gang. Nå ligger fyret mellom sandynenen og er et kulturminnesmerke som ligger faretruende nær klippekanten. Det er mulig å gå opp til toppen av fyret for å få utsikten over kysten og have. Husene som engang lå rundt fyret er det bare mursteiner igjen av som er spredt i sanden.

Det var mange som tok turen inn til fyret den dagen vi var der. Det var herlig sol, men litt vind som det som oftest er i Danmark. Sanden pisket godt når vi var på toppen av sandynenen, men det var en fascinerende opplevelse å være midt inne i den store vandrekliten.

Full fart sørover på Jylland med bybobilen

Fra Rubjerg Knude satte vi nesen sørover, og etter et kort lunsjstopp i Løkken var det full fart mot Ålborg og motorveien forbi Århus til Juelsminde. Når vi raser av gårde på motorveien er vi ekstra glade for bybobilen, som ikke har fartsbegrensning og holder følge med de fleste normale personbiler.

Det er flatt i Danmark, men så fort vi kom utenfor motorveien var det mye hyggelig å se på.

Juelsminde – en liten og søvnig fiskelandsby

I Julesminde fikk vi plass på Campingplassen som ligger ved havnen. Beliggenheten nesten midt i den lille byen var en av grunnene til at vi valgte Juelsminde. Det er alltid hyggelig å kunne gå seg en tur i en liten by på kvelden. Vi ruslet en tur langs havnen og inn til sentrum, men selv om det var påske var det stille i gatene tidlig på kvelden. Det er nok mye mer liv her midt på sommeren.

Den dagen vi var der blåste det litt kaldt så gikk ikke en lang tur. Vi handlet litt mat på nærmeste matbutikk og etter et desperat forsøk på å fange solstråler utenfor bilen gikk vi inn og lukket alle dørene.

Solen skinte men fy søren det var kaldt! Jeg gjorde et hederlig forsøk før jeg gikk inn og lukket døren!
Juelsminde er en liten fiskelandsby med en stor lystbåthavn.

På Juelsminde Strand Camping var det ikke mange plassene ledig, men vi fikk en plass midt inne blant alle campingvognene som lå fast på campingplassen. Fasilitetene på Campingplassen var bra, men jeg savnet muligheten til å kjøpe ferske rundstykker på morgenen. Vi måtte gå til nærmeste supermarket ca 500 meter unna, men det er verdt det når vi får deilig dansk og fersk bakerverk til frokost. Og egentlig har vi jo godt av å gå noen ekstra meter også, eller hva?

Dag 3: Juelsminde – Charlottenlund

Den tredje dagen skulle vi kjøre direkte til Charlottenlund like nord for København. Med unntak av et lite shoppingstop på Biltema i Fredericia, gikk dagens etappe i full fart på motorveien til Shjælland. Vi kjørte over Storebæltbroen som er stor både i størrelse og pris for å kjøre over.

Midt ute langs Storebælt veien ligger et fyrtårn.

Vi kom til Charlottenlund like nord for København tidlig på ettermiddagen. Påskeværet ble bare bedre og bedre og vi fikk rigget oss til på den fine campingplassen.

Charlottenlund Fort Camping

Wow for en campingplass. Den er liten, hyggelig og har særpreg. God plass mellom bilene/vognene og bra fasiliteter. Her stod vi mellom vollgravene til det gamle fortet og gamle kanoner. Stranden ligger et steinkast unna og et vakkert slott med parkområde fristet oss til å ta en gåtur på ettermiddagen i slottsparken. NB! Skal du ha plass her anbefales det å bestille plass i god tid på forhånd. Charlottenlund Fort Camping er populær og de har få plasser.

Vår lille blå bybobil skilte seg ut mellom alle de hvite bobilene og campingvognene.

Charlottenlund Slotshave

Danskene har mange slott, og de er både store og vakre. Charlottenlund Slott ble oppført tidlig på 1700 tallet og troner høyt og stolt over slottshagen. De kongelige flyttet ut av slottet i 1935 og inn flyttet Danmarks Fiskeriundersøgelser som fremdeles holder til i slottet. En staselig arbeidsplass. Vi som bare er på besøk kan bruke den fine slottsparken som lå i kort avstand fra campingplassen.

Vi ruslet en tur i slottshagen til Charlottenlund Slott.

Charlottenlund Strandpark

Like ved campingplassen lå stranden og strandparken. Et stort og åpent parkområde som ganske sikkert er full av folk på sommeren. Stranden er nesten hvit og har finkornet sand. Når vi var der i april var ikke stranden ryddet etter vinterens stormer ennå, men jeg kan se for meg at dette er en flott plass en fin sommerdag!

Stranden var fin og når den blir ryddet om sommeren er den helt sikkert enda flottere. København kan du se i det fjerne.

Dag 4: Charlottenlund – København

Etter en deilig frokost med ferske rundstykker kjøpt i resepsjonen på campingplassen var vi raskt klare for en utflukt til København. Vi hadde med sykler og det var enkelt å sykle de 7 kilometerne fra Charlottenlund Fort Campingplass til den lille havfruen i København. Været var på vår side denne dagen også, med strålende sol og helt vindstille.

Vi var heldige og fikk med oss noe av vårblomstringen i parken ved Den lille havfrue.

Det var sykkelstier hele veien inn til byen og mange steder også sykkelstier inne i sentrum i København. Når vi var kommet inn til byen byttet vi på å dra sykkelen og sykle mellom severdighetene. Vi ruslet gjennom vakre parker, besøkte det konglige slottet Amalienborg, og gikk turen langs bryggene til Nyhavn. Der parkerte vi syklene for å nyte solen med god drikke og litt lunsj – og se på folkelivet.

Det var mange folk i Nyhavn denne dagen, som på alle andre dager med strålende vær.

Etter å ha slappet og på en uterestaurant i Nyhavn hentet vi syklene igjen og fartet videre opp Strøget til Tivoli. Strøget er byens store handlegate og gågate, så her var det for mange folk i gaten for å sykle. Vi fant fram til Tivolis inngang og gikk en runde i den vakre parken. Vi fant en benk i solen og begrenset vår aktivitet til å se på alle de adrealinsøkende folkene som koste seg mellom hylene.

Dette er ikke noe for meg! Men spennede å se på med beina trygt plantet til bakken.

Etter en strålende dag i København syklet vi tilbake til Charlottenlund og kunne nyte et par timer i den varme påskesolen. Sykkelturen gikk fint og vi hadde tilbakelagt ca 25 km. Da hadde vi fortjent litt kos i solen.

Vi hadde laget oss en lun og fin plass i solen.

Dag 5: Charlottenlund – Helsingør – Helsingborg – Öckerö

Etter en strålende dag i København gikk turen videre. Vi bestemte oss for å kjøre kysten nordover til Helsingør og det angret vi ikke på. Veien gikk gjennom mange små koselige byer og passerte mange flotte hus. Både store og herskapelige, moderne akriteturperler og gamle danske hus med stråtak. Vi passerte streder og lysthavner, og fant mange plasser vi gjerne kunne kost oss en sommerdag.

Dette er nok en flott og poulære strand midt på sommeren!

Så tok vi båten over til Helsingborg i Sverige og satte full fart mot Gøteborg. Der siktet vi på øyriket utenfor Gøteborg – Öckerö. Dette er sommerparadiset for storbyen Gøteborg, med mange små øyer spredd ut over skjærgården ytterst mot havet. Det er ca 15 minutter med ferge ut til øyene, og den er gratis. Det er mer enn 200 bobilplasser på øygruppen fordelt på de mange småbåthavnene, men siden vi var der i påsken med ekstra turister var vi usikre på om vi fikk plass.

Gratis båt ut til øyriket Öckerö utenfor Gøteborg.
Bybobilen finn plass på lystbåthavnen i Röd.

Vi siktet på Röd båthavn på Hönö og der var det egentlig fullt når vi kom dit på ettermiddagen. Men vi var heldige og fikk en plass som var en lasteplass for båthavnen. Selv om det er mange bobilparkeringer på øygruppen, var det mange som ikke var klare for bobiler så tidlig i sesongen. Plassene brukes til båtopplag på vinteren, og mange båter lå fremdeles på land. Men vi fikk utsikt ut mot havnen og en liten plass for oss selv utenfor bilen.

Utsikt fra toppen av et svaberg på Krakudden på Hönö.

På ettermiddagen gikk vi en tur ut til skjærgården og fikk en fin tur gjennom nabolaget til havnen, skogen og ute på svabergene. Der fikk vi også utsikt mot havet og resten av øygruppene.

På slutten av dagen kunne vi nyte en vakker solnedgang etter nok en strålende dag!

Solnedgang fra Röd havn på Hönö.

Dag 6: Öckerö – Grebbestad – Larvik

Siste dagen av bobilferien startet på øyriket Öckerö. Det var fremdeles nydelig vær og før vi vendte nesen hjemover tok vi en runde med bybobilen til noen av havnene på øyriket.

Röd båthavn på Hönö hvor vi hadde parkert bobilen for natten.

Vi starter på Klåvan på Hönö, en liten kjøretur fra Röd hvor vi hadde tilbrakt natten. Denne havnen var litt større en Röd og hadde enda flere plasser for bobiler. Her stod bobilene parkert i flere rader.

Røde båtut på rekke og rad i havnen på Klåvan. Legg merke til hvor blikkstille det er på vannet.

Vider gikk turen til Fotö, og min helt klare favoritt på øyriket Öckerö. Her var havnen litt mindre og enda nærmere havet. Det var smale gater ned til havneområdet og plass til et begrenset antall bobiler, noen med orkesterplass med panoramautsikt mot havet.

Den mest sjarmerende havnen var på Fotö. Sjekk bobilenes plassering ytterst mot havet!

I den store havnen Öckerö Havn var det mange fiskebåter og store fartøy. Mellom alle båtene som ennå lå i opplag var det bobiler spredd rundt på den ene delen av havneområdet. Herfra var det utsikt inn mot fastlandet og de andre små øyene.

I båthavnen Öckerö var det servering og butikk med utsikt mot den store havnen.

Øyriket Öckerö er et flott sommersted. Men for oss som bor 5 minutter fra sjøen i Larvik, men noen av Norges beste svaberg og mange koselige små havnebyer ble ikke mektig imponert. Men, for de som ikke har skjærgården utenfor dørstokken slik vi har, er nok dette et flott badeparadis. Det var et hyggelig og pent sted, men manglet litt sjarm etter vår mening.

Fra Öckerö gikk turen tilbake mot Norge, kun med en lite lunsjstopp på Grebbestad. Grebbestad er en hyggelig liten kystby like utenfor Strømstad. Kun 10 minutter fra hovedveien og med en stor parkeringsplass på havnen, var det en enkel avstikker for oss som har en liten bybobil som kan parkere på ordinær parkeringsplass. Der tok vi lunsjen ute på en koselig restaurant ved havnen og nøt påskesolen som varmet god den dagen.

Vi tok lunsjen på en uterestaurant med denne fine utsikten i Grebbestad.

Fra Grebbestad tok vi full fart mot Svinesund for noen kjappe innkjøp og hjem til Larvik.

6 dagers bilferie var over og vi gleder oss til nye eventyr om ikke så alt for lenge!

Bobilhilsen fra Anne Bente
Stolt eier av en Pössl Roadcruiser Bybobil

Sjekk gjerne ut reisebloggen min med reisetips fra mange turer rundt i verden: https://www.favorittreiser.no/

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

72 Shares
Share72
Pin
Tweet