2022 - Europaferie med bobil sommer,  Frankrike,  Reisebrev fra Europaturer,  Reisebrev i bilder,  Reisetips

Med bobil til Mont Saint Michel

Reisebrev med bilder og tips om å reise med bobil til Mont Saint Michel. Dette er fra den tiende dagen av vår bobilferie i Frankrike i juni 2022.

Etter et par flotte dager med bobil og sykkel i Omaha Beach gikk turen sørover til Mont Saint Michel, den fantastiske tidevannsøya som ligger helt vest i Normandie, på grensen mot Bretagne. Det er ikke så langt å kjøre, så vi beregnet ankomst tidlig på formiddagen slik at vi kunne ha nesten en hel dag til å utforske den berømte tidevannsøya Mont Saint Michel.

Alle reisebrevene fra vår bobilferie til Frankrike kan du se her!
Siluetten av Mont Saint Michel er et vakkert syn.

Reiserute dag 10: Fra Omaha Beach til Mont Saint Michel

Søndag 26 juni 2022 kjørte vi den litt under 150 km lange veien med bobil til Mont Saint Michel. Etter ca 2 timers kjøring var vi ved dagens mål på formiddagen. En relativt kort kjøreetappe med bobilen, som ga oss god tid til å utforske Mont Saint Michel. Denne unike tidevannsøya med bebyggelse som er mer en 1000 år gammel er absolutt verdt et besøk.

Vi valgte raskeste veien og motorveien, som overrasket med å ikke kreve betaling. Det er som kjent dyrt å kjøre motorveier i Frankrike, men denne dagen slapp vi unna bomavgifter.

Reiserute dag 10 av vår bobilferie i Frankrike gikk til Mont Saint Michel.

Beste sted for bobilen når du besøker Mont Saint Michel?

Når du reiser med bobil til Mont Saint Michel har du mange muligheter for parkering eller overnatting. Det finnes parkeringsplasser for bobilen på de store parkeringsplassene utenfor bykjernen, med shuttlebusser inn til øya. Her kan du stå over natten om du ønsker det, men det er ikke mulig å sette ut stoler/bord – da det i følge oversikten kun er parkering. Men det finnes også flere campingplaser i området.

Camping Mont Saint Michel har plass til mange bobiler, med store fine plasser.

Campingplassen nærmest Mont Saint Michel

Vi ønsket oss gress under føttene, så vi valgte å bo på campingplassen som ligger nærmest tidevannsøya. Camping Mont Saint Michel ligger på et område hvor kun de som bor eller har fått tillatelse til å kjøre inn i byen har tillatelse til å komme inn. Vi ringte campingplassen når vi var på vei mot Mont Saint Michel, og fikk ordnet oss både plass til bobilen og kode for å kjøre inn i byen. Men, vi klarte å velge feil innkjøring til byen og måtte snu.

Her finner du kart som viser campingplassen!

Riktig innkjøring til byen og Camping Mont Saint Michel er å kjøre mot de store parkeringsområdene for Mont Saint Michel. Rett før avkjøringen til parkeringen er bommen som kun åpnes for de som har fått koden! Forhåndsreservering er derfor påkrevd for alle som skal med bil/bobil innenfor området ved bommen.

Med bobil i Mont Saint Michel: Vi har fått en stor og fin plass til vår lille bybobil på Camping Mont Saint Michel.

Tips for bobil til Mont Saint Michel: Du kan parkere bobilen ved Mont Saint Michel for dagen, natten eller noen timer. Beregn minimum 4 timer, eller mer hvis du vil inn på alle museene på øya.

Med bobil til Mont Saint Michel fra Omaha Beach

Når vi reiser med bobil er jo selve turen en viktig del av reisen. Selv om vi har et konkret mål for dagens kjøring, er det ofte mye fint å se langs veien også. Her kommer noen bilder av utsikten fra bobilen på vei fra Omaha Beach til Mont Saint Michel. Når du kjører i Normandie så kan du se etter minnesmerker fra krigen – de er det mange av i dette området. Og når du nærmer deg Mont Saint Michel, vil du se den vakre øya fra bobilen.

Vi passerer et minnesmerk fra den andre verdenskrigen.
Før vi kommer på motorveien går ferden på landevei gjennom små landsbyer.
Etter snaue 2 timer i bilen kan vi endelig se målet – Mont Saint Michel.

Sykkeltur inn til Mont Saint Michel

Vi valgte å sykle fra campingplassen og ut på tidevannsøya. Det går shuttlebusser, som var kostnadsfrie – men det var en del kø for å komme med bussen så vi fant fram syklene. Det var et godt valg – da fikk vi mye bedre utsikt på vår vei inn mot Mont Saint Michel. Det er sykkelparkering innenfor bymurene, hvor det er enkelt å låse sykkelen fast til stativ som er laget for nettopp dette. På sykkelturen inn til øya deler du kun veien med shuttlebussene, folk som går og andre syklister.

Vi valgte å sykel inn til Mont Saint Michel. Her er det kun busser, sykler og gående!
Når vi kom til Mont Saint Michel på formiddagen var det lavvann rundt øya. Ved høyvann er det vann rundt hele øya.
Sykkelparkering inne bak murene i Mont Saint Michel.

Gatelangs i Mont Saint Michel

Mont Saint Michel har vært bebodd siden 4-500 tallet, men den ikoniske siluetten fikk øya når kirken ble bygget på toppen av øya rundt 1000-tallet. I dag er det en turistmagnet med under 50 fastboene, men med 4 museer og en rekke butikker og restauranter i de trange gatene som går opp mot kirken.

Det var mange folk der når vi besøkte Mont Saint Michel, og stor kø for å komme inn i kirken – så vi droppet museer og ruslet istedet rundt i de smale gatene og på bymuren. Her kan du bruke alt fra et par timer, til hele dagen avhengig av hva du ønsker å se og gjøre.

Mont Saint Michel – kloster og middelalderby.
Vi gikk inn på øya via porten til venstre – som også hadde sykkelparkering. Der var det nesten ikke folk.
I området rundt hovedporten var det derimot mange folk i de smale gatene.
Vakker bebyggelse på øya.
Helt på toppen ligger katedralen, som det er mulig å få en guidet omvisning i. Der var det kø for å komme inn så vi styrte unna.
Katedralen troner majestetisk over øya.
Mont Saint Michel er bygget inn i fjellet.
Utsikt fra bymurene.
Vi var der utenom høysesong, men det var likevel en del turister som besøkte Mont Saint Michel.
Forbered deg på å gå i trapper!
Katedralen troner på toppen av øya.
Det er alltid artig å se på arkitekturen og detaljene som ble bygget for hundrevis av år siden.
Bymuren med trapper som tar deg til mange utsiktspunkt.

Opp til 14 meter forskjell på høy- og lavvann ved Mont Saint Michel

Mont-Saint-Michel står på UNESCOS Verdensarvliste, og er et populært reisemål i Frankrike. Både på grunn av historien og den vakre «byen», men også på grunn av tidevannet som gjør at øya ved lavvann ikke lenger er en øy. Med opp til ca 14 meter forskjell på høy- og lavvann, endrer landskapet rund øya seg to ganger daglig.

Det var lavvann når vi besøkte Mont Saint Michel, og sandbakkene lå langt ute i bukten mot havet.
Mont Saint Michel er laget som en festingsby med høye bymurer som stikker opp fra sandbanken når det er lavvann.
I moderne tider har det blitt bygget bro over til «øya» slik at turister (og beboere) enkelt kan nå øya uansett tidevann – her ved lavvann.
Mont Saint Michel er omkranset av endeløse sandbanker ved lavvann, og vann ved høyvann.
En vandring på bymuren gir flott utsikt over både Mont Saint Michel og landskapet rundt øya. Her ved lavvann hvor sandbankene omkranser øya.
Folk var ute og vandret på sandbakene.
Bymuren på formiddagen ved lavvannn.

Kveldsbesøk på Mont Saint Michel

Fordelen med å ha bobilen nær Mont Saint Michel, var at vi enkelt kunne ta en ekstra tur ut til øya. I tillegg til et besøk på formiddagen, tok vi en ettermiddagstur inn til Mont Saint Michel for å se hvordan landskapet endret seg ved høyvann. Det er 2,8 kilometer å gå fra Camping Mont Saint Michel hvor vi hadde bobilen (3,4 km fra bobilparkeringen). Det var en fin kveldstur. Sent på ettermiddagen var det mindre folk på øya og mer plass.

På vår rusletur på ettermiddagen har vannet steget mye.
Det var også langt færre turister på vei inn til øya når vi tok tok turen inn etter kl 1700.
Her var det kun sand på formiddagen. Nå var vannet på vei inn i bukta og de store sandbankene var dekket av vann.

Reisetips for Mont Saint Michel: Besøk øya på morgenen eller kvelden hvis du vil unngå de største folkemengdene.

LES MER: Med bobil i Normandie og Omaha Beach – D-day-området.

LES MER: Med bobil til Etreatat og Honfleur i Normandie

Takk for følget! I morgen reiser vi videre til Saint Malo – en kort kjøretur fra Mont Saint Michel.

Bobilhilsen fra Anne Bente

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Share
Pin
Tweet