2021 - Bobiltur til Nord-Tyskland og Rugen Høstferie,  Reisebrev fra Europaturer,  Reisebrev i bilder,  Reisetips,  Rundreiser i Europa med bobil,  Tyskland

9 dagers bobilferie til Rugen, Nord-Tyskland og Danmark

Vi benyttet høstferien til å ta en 9 dagers bobilferie til Rugen, Nord-Tyskland og Danmark. Liker du strender, natur, små idylliske byer, byvandring og sykkelturer så vil Rugenområdet passe for deg også. Her deler vi reiseruten for vår 9 dagers bobilferie, med bilder og nyttige tips.

Rugen-området var hovedmålet for denne høstferien. Her fra vakre Sellin.

Planen for denne høstferien var å besøke Ystad, Rügen i Nord-Tyskland og hjem via Danmark.

Reiserute dag 1: Larvik – Nordbysenteret i Strømstad. 126 km – ca 2 t 20 minutters kjøring.
Reiserute dag 2: Strømstad – Ystad. 499 km og ca 5 timers kjøring.
Reiserute dag 3: Ystadområdet + båt til Sassnitz. Bobilparkering i Prora.
Reiserute dag 4: Prora og Binz i Rugen. Sykkeltur
Reiserute dag 5: Prora – Sellin. 19 km.
Reiserute dag 6: Sellin – Lubeck. 260 km og ca 2 timer og 40 min. kjøring.
Reiserute dag 7: Lübeck – Timmerdorfer Strand – Møns Klint, 222 km og ca 4 t kjøring + ferge.
Reiserute dag 8: Møns Klint – Varberg, 372 km og litt over 4 t kjøring via Øresundbroen.
Reiserute dag 9: Varberg – Larvik, 387 km og ca 5 t 15 min. kjøring via fergen Moss-Horten.

Vi besøkte AlesStener som ligger ved havet i Småland, nær Ystad.

Høydepunkter på bobilferien i til Nord-Tyskland og Rugen-området:

 • Gamlebyen og strendene i Ystad
 • Ales stener i Småland
 • Sykkeltur i Prora
 • Sandslottutstilling i Prora
 • Det enorme byggverket på 4,5 km i Prora
 • Badebyen Binz
 • Tretopptur i Prora
 • Badebyen Sellin
 • Rusletur langs kanalen i Lübeck
 • Besøk på Møns Klint
Sykkelturer langs kystlinjen ved Rugen kan anbefales.

Beskrivelse av reiseruten på bobilferie til Rugen og Nord-Tyskland

Her får du en kort beskrivelse av reiseruten og høydepunktene ved turen. Ønsker du å lese mer og se flere bilder, anbefaler jeg at du klikker deg videre til reisebreven som er laget for turen.

Klikk her for å gå til alle reisebrevene for denne turen!


Dag 1: Larvik – Nordbysenteret

Transportetappe:  Siden vi startet setter jobb, ble det en kort men effektiv transportetappe fra Larvik til Nordbysenteret utenfor Strømstad. Vi rakk å komme fra før senteret stengte og ble på bobilparkeringen der om natten. 126 km – ca 2 t 20 minutters kjøring.

Overnatting: Nordbysenteret. Bobilparkering ved kjøpesenteret, som funker helt fint for en natt. Pris per juni 2022 var DKR 160 per natt inkl strøm, tømming og påfyll av vann.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 1-2 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Vi fant et stille hjørne på bobilparkeringen på Nordbysenteret utenfor Strømstad.

Dag 2: Nordbysenteret – Ystad

Transportetappe:  Nå følte vi at ferien var statert, selv om det var en transportetappe for å komme oss ned til Ystad, var været bar og utsikten fin fra bobilen. Vi rakk å få med oss en liten rusletur i den koselige byen Ystad – som absolutt er verdt et besøk, før vi kjørte til campingplassen for å overnatte der.  499 km og ca 5 timers kjøring.

Overnatting: Ystad Camping. Campingplass nær byen og stranden, med selvbetjening uteom høysesong. NB! Det finnes også en bobilparkering ved havnen, men den var uten tømmemuligheter når vi var der, så vi valgte campingplassen istedet.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 1-2 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Flotte strender i Ystad.

Dag 3: Ystad – Ales Stenar – ferge til Sassnitz – Prora

Den opprinnelige planen for dagen var å ta en tidlig ferge til Tyskland, men det var fullt på morgen-fergen så vi måtte vente til ettermiddagsfergen. Det ga oss mulighet til å utforske området rundt Ystad som ga oss flere flotte opplevelser. Vi startet dagen med en rusletur på de flotte strendene i Ystad, og tok en fin kjøretur i kystområdet i Skåne og besøkte det 1400 år gamle kulturminnet Ales Stenar, for så å besøke gamlebyen i Ystad.

Ferge til Sassnitz i Tyskland er booket med avgang kl 1800. Når vi kom fram til Tyskland var det mørkt, men vi skulle bare kjøre den korte veien til Wohnmobil-Oase Rügen, i Prora. Der fikk vi sjekket inn med en automat og vi fant en plass i mørket.

Overnatting: Wohnmobil-Oase Rügen, i Prora. Flott bobilplass med alle fasiliteter, grøntområde og restaurant nær Prora. Minner mer om campingplass enn bobilplass. Her ble vi i to netter.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 3 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Ales Stenar ligger flott til langs kysten . Stenformasjonen er fra ca år 600 e.kr. – formet som et skip.

Ystad har en gammel og godt bevart bykjerne, som er perfekt for byvandring med kamera i hånden.

Bobilferie til Rugen – med 3 netter og 2 hele dager i det vakre Rugenområdet

Det er mye å oppleve på bobilferie til Rugen, og med sykkel kan du få opplevelsesrike dager i dette området. Vi koste oss og utforsket området med sykkel i to dager.

Dag 4: Sykkeltur i Prora og Binz, Rügen

Sykkeltur i Rügen er en opplevelse – området er en perle som anbefales på det varmeste. Gode sykkelstier og mange steder å besøke innenfor sykkelavstand fra bobilparkeringen. Halvøya Rügen i Nord-Tyskland er perfekt for både for bobilferie og sykkelturer.

Vi var ute på sykkeltur nesten hele dagen og utforsket området, blant annet de flotte og endeløse strendene, det enorme byggverket i Prora som ble bygget under krigen som Hitlers feriekoloni – 4,5 km med boligblokker. Vi besøkte en sandslottutstilling og ikke minst besøkte vi den idylliske og vakre badebyen Binz. Som en avslutning på dagen ble det en tretopptur med utsikt over hele Rügen-området.

Overnatting: Wohnmobil-Oase Rügen, i Prora.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 4 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Flotte strender ved Prora i Rügen, Tyskland.
Den vakre lille sommernbyen Binz.
Tretopptur med utsikt mot Rügenhalvøya og Prora.

Dag 5: Prora – Sellin i Rugen

Vi kjørte den korte turen fra Prora til Sellin- kun 19 km. Sellin er en vakker badeby som ligger like sør for Binz, og er spesielt kjent for piren med det flotte bygget, som i dag er restaurant. Det ble en sykkeltur fra bobilparkeringen til Sellin, og en rusletur i byen og selvsagt en tur ut på piren. Vi var også på en rusletur langs stranden sør for byen på ettermiddagen.

Dagens reiserute: Prora – Sellin. En 19 km kort kjøreetappe til

Overnatting: Reisembobilhafen, bobilplassen i Sellin. Bobilplassen ligger litt utenfor byen, nær skoegn og med en rusletur til stranden. En enkel men fuksjonell plass. Her ble vi i en natt.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 5 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Fantastiske Sellin med signaturbygget som ligger på den lange piren. For en utsikt og for et byggverk!
En ettermiddagstur langs stranden – med regntunge skyer som kom fort (og vi ble våte).

Dag 6: Sellin – Lübeck

Lübeck hadde lenge vært på ønskelisten min, og endelig passet det å ta turen innom. Men med kald vind og rufsete høstvær ble ikke besøket helt som forventet. Lübecks gamleby står på Unescos verdensarvliste, men på vår rusletur rundt i byen opplevde vi byen mer som en travel og støyende storby. Den manglet mye av sjarmen som mange andre tyske byer vi har besøkt. Det er sjelden kameraet mitt har fått hvile så lenge mellom hver økt som i Lübeck. Kanskje vi var slitne, eller kanskje vi hadde hatt for store forventinger, eller kanskje det var det kalde, sure været som gjorde oss utålmodige?

Det området vi likte best var nede ved kanalen, et lite stykke fra den ikonsike byporten Holstentor fra 1400 tallet. Her var det det gamle og sjarmerende hus nede ved elven, i en rolig gate uten mye biltrafikk. 

Dagens reiserute: Sellin – Lübeck. 260 km og ca 2 timer og 40 min. kjøring.

Overnatting: Wohnmobilstellplatz Media Docks. Bobilplassen ligger i sentrum, ved elven. En enkel plass, med utsikt mot kanalen som ligger midt i et industriområde. Her ble vi i en natt.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 6 fra bobilturen til Nord-Tyskland

I enden av gaten med navnet An der Obertrave kunne vi nyte en flott rusletur langs elven med disse flotte byggningene
Området rundt byporten, langs kanalen var de fineste stedene slik vi opplevde Lübeck.

Dag 7: Lübeck – Timmendorfer Strand – Møns Klint

Så var det på tide å starte hjemreisen som gikk via Danmark. Første stopp var i Timmerdorfer Strand for å ta frokosten ved havet. Timmerdorfer Strand er en liten badeby like nord for Lubeck, som vi gjerne skulle brukt mer tid i. Men, vi hadde mål om å kjøre til Møns Klint i Danmark for å oppleve kalkstensklippene der. Vi kom til Møn sent på ettermiddagen, og tok turen ut til Geo Center Møns Klint for en liten rusletur på ved senteret. Siden det var så sent kjørte til campingplassen og satset på å ta en klippetur dagen etter.

Dagens reiserute: Lübeck – Timmerdorfer Strand – Møns Klint, 222 km og ca 4 t kjøring via fergen Puttgarden – Rødby

Overnatting: Campingplassen Camp Møns Klint, ligger en kort kjøretur fra Geo Center Møns Klint og er åpen hele året. Plassen ligger i kupert terreng med mange mindre gressbelagte områder for bobiler, telt eller vogner, og har alt du trenger inkludert en restaurant. Her ble vi en natt.

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 7 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Flotte strender i Timmerdorfer Strand.
Ut på rusletur i bøkeskogen på Møns Klint.

Dag 8: Møns Klint – Varberg

Vi startet dagen med å kjøte tilbake til Geo Center Møns Klint. Der tok vi først turen langs med kalkklippene til flere utsiktpunkt. Vi fulgte stien gjennom skogen et par kilometer for å se kalkklippene på ulike utsiktspunkt.

Møns Klint er den høyeste klippeveggen i Danmark med flotte turområder inkludert en trapp med 500 trappetrinn som tar deg med ned til stranden. Vi gikk ned – og opp – en omvendt topptur :), før vi satte kurset mot Sverige og avsluttet dagen på campingplass i Varberg.

Dagens reiserute: Møns Klint – Varberg, 372 km og litt over 4 t kjøring via Øresundbroen.

Overnatting: Så sent på høsten var det mange stengte campingplasser langs svenskekysten, men First Camp Björkäng på Hallands Riviera var åpen. En stor campingplass, hvor vi var en av to gjester med bobil denne oktobernatten. Dessverre fristet ikke været til å gå tur, men med flott vær er det sikkert fint å gå tur langs stranden her!

LES MER: Bilder og beskrivelser i reisebrev fra dag 8 fra bobilturen til Nord-Tyskland

Møns Klint er et flott sted å besøke om du liker å gå tur.

Dag 9: Varberg – Larvik

Siste transportetappe for å komme hjem. Etter 9 dager på bobiltur hadde vi med oss mange gode minner hjem. Og noen av dem har jeg delt med deg i dette innlegget og reisebevene fra høstferien med bobilen – 6 reisebrev totalt!

 1. De 2 første dagene av turen, fra Larvik til Ystad
 2. En dag med opplevelser i vakre Ystad og besøk til Ales Stenar
 3. Sykkeltur i Prora og Bins, Rügen i Nord-Tyskland
 4. Opplevelser i badebyen Sellin
 5. En dag i Lübecks gamleby
 6. Vandring på Kalkklippene på Møn i Danmark – du er her nå!

Dagens reiserute: Varberg – Larvik, 387 km og ca 5 t 15 min. kjøring via fergen Moss-Horten.

Bobilferie til Rugen betyr at du også får en rundtur i Sverige, Nord-Tyskland og Danmark.

Selv om målet for denne turen var bobilferie til Rugen, så er det såpass langt å kjøre at det blir mange spennende opplevelser på veien til og fra Rugenområdet.

Vi var fornøyde med vår 9 dagers bobilferie til Rugen, med alle de ekstra opplevelsene vi fikk i kombinasjonen med Rugenområdet.

Bobilhilsen fra Anne Bente

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Share
Pin
Tweet