Med bobil og sykkel til Jettegrytene i Telemark
Denne helgen var målet ta turen med bobil og sykkel til Jettegrytene i Telemark. Jettegrytene ligger ved Treungen, og vi hadde tatt med sykler for å besøke de berømte fjellformasjonene som er et yndet badested på sommeren.
Fredag ettermiddag kjørte vi til Gautefall som har en flott bobilparkering. Der er det også restaurant, med meget hyggelig betjening på Skilogde Gautefall. Fredagspizzaen ble sikret!
Lørdag morgen gikk turen over fjellet til Treungen og videre inn mot Jettegrytene. Det går vei nesten helt fram til Jettegrytene, men det er ikke lov å kjøre hele veien inn. Vi fulgte Fv353 fram til Kraftverket (Dynjanfoss kraftstasjon) ved enden av vannet, der hvor elven fra Jettegrytene renner ut.
Rett over broen ligger det en stor parkeringsplass – som er siste stopp for alle kjøretøy. Derfra er det mulig å gå langs elven opp til Jettegrytene, men advarer mot en dårlig merket sti som til tider kan være utfordrende. Vi prøvde stien i fjor og ga opp midt i en stor steinrøys. I år hadde vi derimot planer om å sykle grusveien inn, noe som fungerte helt perfekt.
Sykkeltur til Jettegrytene i Telemark
Syklene ble funnet fram og vi satte i vei mot Jettegrytene i strålende høstvær. Grusveien fram til Jettegrytene er ca 8 km lang, og den var mer kuppert enn forventet. Vi måtte forsere noen lange seige oppoverbakker, men med el-sykler var det bare å få hjelp fra el-motoren, så gikk bakkene som en lek.
Veien går for det meste i skog, og det er kun tillat for kjøretøy med spesialtillatelse til å kjøre der – så vi var nesten alene på veien.
Les også: Med bobil og sykkel til Telemarkskanalen
Jettegrytene i Telemark i fantastisk solskinn på høsten
Selv om det har blitt sent i september er solen varm, og når vi går ut på de glattskurte fjellformasjonene føler vi nesten at det er sommer igjen.
Men, da hadde nok området vært overfylt av badeglade familier som gledet seg over de naturlige bassengkulpene og skliene som har blitt skapt av vann og grus.
Når elven ble regulert av kraftstasjonen, og vannet ble lagt i rør – kom de flotte jettegrytene fram til glede for badeglade. Dette er naturens egen badeland, beliggende på en åpen plass midt i skogen. I 1999 ble Jettegrytene kåret til årets badestrand av NRK Telemark, og det er lett å forstå hvorfor, selv om det er høst når vi var på besøk.
Etter en 3 timers utflukt med sykkel til Jettegrytene, var vi tilbake i bobilen igjen. Derfra gikk turen tilbake til Larvik.
Her finner du Jettegrytene på Google Maps!
Kun et døgn på tur, men likevel store og flotte opplevelser.
Les også: Bobiltur til Treungen med topptur til Skuggenatten
Bobilhilsen fra Anne Bente
One Comment
Pingback: