Hva koster en bobilferie i europa?
Ja, hva koster det egentlig å reise på bobilferie i Europa? Og hvordan kan du begrense kostnadene dersom du ønsker det?
Det finnes ikke et fasitsvar for hva en bobilferie koster, men her får du noen tips som hjelper deg med å forutse noen av kostnaden det innebærer å reise med bobilen i Europa. Tipsene du får her er basert på våre personlige erfaringer, etter flere turer med bobilen i Europa.
Hvilke ulike kostnader bør du regne med på bobilferie?
Jeg deler kostnadene for bobilferien i Europa opp i følgende kategorier og på vår siste bobiltur over 26 dager så regnskapet slik ut:
- Ferger – ca kr 5 700 (Larvik-Hirtshals tur/retur for 7 m bobil under 2,7 høy)
- Diesel – ca kr 12 000 for 550 mil – som tilsvarer ca 22 kroner per mil (eller 1 liter per mil)
- Bompenger – ca kr 2 900 ( 2450 i Frankrike og 450 i Sveits)
- Overnatting – ca kr 6 500. Snitt på kr 260 pr. natt.
- Mat o.l. på matbutikken – ca kr 4 700 – Snitt på ca kr 185 per dag. Vi hadde med noe mat.
- Restaurantbesøk . ca kr 7 500 – Snitt på ca kr 290 per dag.
- Attraksjoner – kun ca kr 1000. Vi foretrekker natur, turstier, sykkelturer og byvandringer
- Forbruksutstyr – ca kr 1000 (Gass, WC-kjemikalier, myggjagere o.l)
For 26 dager med bobil i Europa har vi brukt litt over kr 40 000.
Vi ville ha brukt minimum kr 10 000 hvis vi hadde vært hjemme disse dagene, så vi anslår at ferien sommeren 2022 kostet oss ca kr 30 000 – for 26 dager!
Det vil si ca kr 1 150 per dag i feriekostnader for to personer på tur. Det er rimeligere enn de fleste andre ferieformer med tilsvarende store opplevelser.
Uten bobil hadde dette kanskje kostet mer enn det dobbelte, med høye bokostnader for hotell- og restaurantregninger. Uten bobil hadde vi nok aldri vært på farten i 26 dager i Europa!
Selv om det er mange penger, er det også mange opplevelser vi får for pengene i forhold til andre ferieformer. Vi kjørte hele 550 mil, så vi kunne redusert kostnadene mye ved å kjøre mindre. Vi kunne også valgt noen rimeligere overnattingssteder, og kun laget maten selv. Hvis det å spare penger hadde vært viktig for oss.
Siden du leser denne artikkelen er det enten fordi du ønsker å vite hva du kan forvente av kostnader så du kan sette opp et budsjett, eller fordi du må begrense kostnadene der det er mulig for å få mest mulig opplevelser ut av feriebudsjettet.
Her er defor noen tips til deg når du skal begrene feriens kostnader:
Kostnad for ferger for bobiltur til Europa
Lønner det seg å ta ferge til Danmark/Tyskland eller kjøre rundt via Sverige? Det finnes mange fergeselskap, og det finnes mange ulike priser basert på når du reiser, hvilken overfart du velger og hvilket rederi du velger.
Min erfaring er at Fjordline ofte har rimeligere billetter enn Color Line om du skal fra Norge til Danmark. Det lønner seg å unngå helger – da kan prisene nesten doble seg. God research og fleksibilitet kan spare deg for mange penger!
Kostnad for diesel i ulike land i Europa
Det er litt forskjell på priser i de ulike landene, og prisene kan variere mye fra bensinstasjon til bensinstasjon. I Tyskland varierte prisene fra 1,8 – 2,4 euro når vi var der i juli 2022. Men som regel er diselen dyrest på bensinstasjoner langs motorveien. Sjekk derfor alltid om det er smart å fylle opp tanken hvis du er på besøk i en småby, og fyll opp tanken før du setter fart på motorveien.
Klikk her for å besøke en nettside som gir deg en pekepinn på drivstoffpriser i ulike land i Europa.
Hva kan du forvente i bompenger?
Noen land har nesten ingen bomavgifter, noen land har høye avgifter. Du må derfor ganske enkelt undersøke før du kjører. Men her er noen enkle tommelfingerregler:
Danmark – Primært over de store broene – Storebæltsbroen og Øresundbroen.
Tyskland og Sverige – Nesten ikke bompenger, men det kan være miljøavgifter/rushtidsavgifter i de største byene.
Disse landene må du ha oblat for å kjøre på enkelte veier:
Østerrike, Sveits, Slovenia, Ungarn. Undersøk hvordan du får kjøpt dette FØR du kjører inn i landet!
Disse landene må du forberede deg på å betale bompenger:
Norge, Frankrike, Italia, Spania , Portugal, Polen, England/UK, Serbia, Montenegro, Hellas, Bulgaria, Kroatia, Makedonia.
Spesielt Frankrike er kjent for å ha kostbare bomavgifter og når du velger motorvei med avgift må du beregne litt over 1 euro per kjørte mil (omtrentlig). Vi var 18 dager i Frankrike og betalte nesten 2500 kroner i bompenger….
Campingnett.no har skrevet en oversikt, som du kan se over før du reiser!
Hva koster det på bobilplassr og campingplasser.
Det er stor variasjon på prisene. Vi har opplevd alt fra gratis på enkle bobilparkeringer til 60 euro per natt for større feriesenter med mange fasiliteter. Når vi reiste rundt i Europa sommeren 2022, var vår erfaring at de fleste bobilparkeringer koster fra 10-15 euro, og campingplasser fra 10-30 euro. Så er det unntaksvis noen som koster vesentlig mer, men det henger ofte sammen med mange fasiliteter og prima beliggenhet.
Mat på matbutikken
Du må jo ha mat, enten du er hjemme eller på tur med bobilen – så her kan du bruke ditt vanlige husholdningsbudsjett om du vil. Handler du på større supermarkeder er det ofte mange gode tilbud og ikke minst mye større utvalg enn vi har i norske butikker. Prisene er ofte også litt hyggeligere enn hjemme.
Mat – spise ute på restaurant
Hvor ofte og hvor flott du vil spise er helt opp til deg. Her kan du ha kr 0 i budsjett eller uendelig store budsjett hvis du skal kjøre fra den ene Michelin-restauranten til den neste gourmet-restauranten. Lurer du på prisnivået for å spise ute gir prisen på en McDonnalds meny deg en pekepinn på prisforskjellen for det landet du er i og norske priser.
Attraksjoner
Denne kostnaden kan være stor eller liten. Liker du å betale deg inn på museer, attraksjonsparker er det lurt å gjøre litt research på forhånd så du kan sette av penger til det. Hvis du liker best å nyte naturen eller gå på byvandring er det gratis opplevelser!
Nå har du fått en liten ide om hva en bobilferie i Europa koster, og kan sette opp en plan for din ferie.
Husk! Kos deg på tur uansett budsjett. Du trenger ikke å reise langt for å få store opplevelser og kos
Føge oss gjerne på Instagram for mange reisetips med bobilen!
Bobilhilsen fra Anne Bente
4 Comments
Johnny Pedersen
Glimrende informasjon! 🙂 Men dere fricamper aldri i Europa?
Anne Bente Hauge
Takk for det. Vi har aldri fricampet på den måten som er mulig i Norge. De fleste «fricamping-stedene» vi har funnet (bruker Park4night-appen) er stort sett ganske kjedelige parkeringsplasser eller på steder vi ikke ønsker å besøke. Og vi tar ikke sjansen på å stå steder som kan resultere i innbrudd, noe som det er større sjans for i Europa enn i Norge. Men, for det finnes helt sikkert mange muligheter for de som leter etter fricamp-områder. Vi synes derfor det er greit å kjøre inn på campingplasser eller bobilplassr, hvor vi kan sitte utenfor bilen og sove trygt – og tømme tankene daglig så vi ikke drasser rundt på gammel moro 🙂
Vinjar Vikanes
Hei!
Veldig god & nyttig informasjon.
Et par tilleggsspørsmål:
Hvor mye gass brukte dere sånn ca på 26 dager?
Hvor lange dagsetapper hadde dere og hvor mange døgn lå dere i ro?
Anne Bente Hauge
Hei Vinjar.
Beklager sent svar, men midtvinters er jeg ikke like aktiv på bloggen – når bobilen er parkert de mørkeste månedene.
Vi bruker veldig lite gass når vi er på tur, men vi velger oftest campingplasser inkludert strøm og behovet for gass er derfor ikke så stort. Vi brukte derfor kanskjer 5-6 kg gass på 26 dagers turen.
Vi varierer dagsetappene mye. Noen er på under en time, og noen er på 5-7 timer. Vi foretrekker dagsetapper under 4 timer, men lar turen, dagsformen og reisemålet avgjøre litt hvor lang etappen blir. På vår 26 dagers tur lå vi i ro 2 døgn i Fecamp, 2døgn ved Omaha Beach, 2 døgn ved St. Malo, 2 døgn syd på Bretagne og 3 døgn ved Middelhavet. Det betyr at 14 av dagene var reiste vi videre etter en natt.
God bobiltur når sesongen starter igjen. Vi starter snart vår vintersesong, når dagene blir litt lysere og skiføret bra!