Dag 12-13: Festningsbyen Carcassonne med bobil
Etter flere fine dager ved Atlanterhavskysten i Frankrike, var værmeldingene de neste dagene dårlig – så vi bestemte oss for å sette fullf fart mot Middelhavet, med et stopp i festningsbyen Carcassonne med bobil. Å kjøre fra Royan til Middelhavet var litt for langt for en dag ( i alle fall for oss), og Carcassonne lå perfekt til og bare ventet på et besøk fra oss.
La Cite de Carcasonne
Carcassonne, med sin imponerende festning og rike historie, er en destinasjon som tar pusten fra enhver besøkende. Bobilparkeringen ligger sentralt til, og vi benyttet formiddagen etter ankomst til byen til å utforske festnigenLa Cite de Carcassonne» og gamlebyen i Carcassone. En tur til Carcassonne er en reise tilbake i tid, og et must for alle som ønsker å oppleve den rike historien og kulturen i Frankrike.
I dette reisebrevet deler vi opplevelsene fra den 12. og 13. dagen på vår bobilferie i Europa sommeren 2024. Les alle reisebrevene her!
Reiserute dag 12: Fra Royan til Carcassonne med bobil
Veien til Carcassonne med bobil bød på en lang kjøretur gjennom det franske landskapet. Selv om vi kjørte motorveier er det mye fint å se langs veien, som endeløse vinmarker, små landsbyer, idylliske vingårder, og solsikker så langt øyet kan se.
- Avstand og Varighet: Kjøreturen fra Saint Georges de Didonne til Carcassonne er omtrent 470 kilometer og tar rundt 5-6 timer, avhengig av trafikk og pauser underveis.
- Rute: Vi fulgte motorveiene A10, A62, og A61 som fører direkte til Carcassonne. Disse motorveiene er godt vedlikeholdt og gir en komfortabel reise, men med en relativt høy kostnad.
- Motorveiavgifter: Kjøring på motorveiene i Frankrike krever betaling av bompenger, kjent som «péage». For denne ruten var total kostnad for bompenger var omtrent €60 (ca. 700NOK) – for klasse 2 (bil over 2 meter høy). Alternativet til denne kostnaden hadde vært å bruke 2-3 ekstra timer på å kjøre utenom bomveier, eller tatt en ekstra overnatting.
Bobilparkeringen i Carcassonne
Skal du til Carcassonne med bobil, kan vi anbefale den flotte bobilparkering med beliggenhet nær den berømte festningsbyen. Når vi kom fram til bobilparkeringen kl 1545 var det heldigvis fremdeles noen ledige plasser. Etter en lang dag på farten, ble ettermiddagen brukt til å slappe av på plassen. Planen var å besøke festningsbyen
- Adresse: Boulevard Henry Bouffet, 11000 Carcassonne, Frankrike
- Fasiliteter: Bobilparkeringen tilbyr romslige plasser, tilgang til vann og strøm, samt tømmestasjoner for septiktanker. Vi betalte 22 euro for en natt 4. juli 2024.
- Avstand til Festningen: Bobilparkeringen i Carcasonne ligger bare en kort spasertur fra den middelalderske festningen, noe som gjør det enkelt å utforske området uten å måtte bruke transportmidler.
Dag 13: Besøk i festningsbyen Carcassonne
Carcassonne er en av de mest imponerende festningsbyene i Europa, og et besøk her er som å reise tilbake i tid. Byen byr på en rekke fascinerende severdigheter som alle er verdt å utforske. Vi tok turen inn til byen etter frokost, og gikk den korte turen fra bobilparkeringen til bymurene, ca 1,3 km en vei.
Bilder fra rusleturen mellom bobilparkeringen og Cite de la Carcassonne:
Doble festnigsmurer og 52 tårn!
Målet var selvsagt å besøke La Cité de Carcassonne – den middelalderske festningen er byens hovedattraksjon. Med sine dobbelte festningsmurer og 52 tårn, gir den et spektakulært syn. Festningen er også en del av UNESCOs verdensarvliste.
Bymurene ligger lagvis – først en gigantisk bymur rundt hele byen. Så en ny gigantisk mur innenfor denne, og til slutt en vollgrav rundt slottet. Her skullle det ikke være lett for fiender å komme innenfor bymurene.
Bilder fra murene rundt Cite de la Carcassonne:
Innenfor bymurene ligger slottet Château Comtal
Vi kjøpte billetter for å utforske slottet med de imponerende rommene, forsvarsverkene og nyte den fantastiske utsikten over festningsbyen, gamlebyen som ligger utenfor murene og det omkringliggende landskapet. En ting er sikkert. Det ble solid bygget før i tiden!
Bilder fra slottet i Carcassonne:
La Cite de la Carcassonne er en levende by
Byen innenfor festningsmurene var overraskende stor, og vi ruslet rundt innenfor bymurene i noen timer. Har du god tid og stor interesse for historien, kan du bruke både en og to dager her om du vil det. Her var det plass til både slott, kirke, flere torg og en liten by med gamle mursteinshus og smale gater. For oss var dette et gigantisk museum, men det var folk som bodde i de historiske byggene.
Mange butikker og restaturanter i Carcassonne
Her var det et levende sentrum med butikker, restauranter og folk som bodde i denne historiske delen av byen. Vi var i Carcassonne første uken i juli, og det var lite folk i byen den dagen vi var der. I enkelte gater var det litt mer folksomt, men de fleste stedene var rolige, det var mange restauranter med mye ledig plass – så det var en fin tid å besøke byen på.
Et virvar av smale gater og koselige gamle hus med butikker og gallerier
De smale gatene gikk på kryss og tvers i byen, men ulike byggestiler og noe spennende å se rundt hver sving. Det var mange små koselige butikker og gallerier der. Selvsagt en del turistsjapper, som finnes over alt, men også mange andre spennende butikker. Bare å kikke på vindusutstillingene var imponerende.
Bildeserie fra vår vandring rundt i gantene inne i festningsbyen:
Festningsbyen har også en stor katedral
Denne vakre kirken er kjent for sine fantastiske glassmalerier og gotiske arkitektur. Vi tok turen inn i den store katedralen.
Gamlebyen som ligger utenfor bymurene til La Cité de Carcassonne
Rundt bymurene ligger gamlebyen, som er ny sett i forhold til festningsbyen, men som likevel er en sjarmerende bebyggelse med smale gater. For å komme inn bak murene, måtte vi gå via gamlebyen utenfor bymurene. Det var også en hyggelig opplevelse, selv om husene her ikke var like godt bevart.
Vi gikk på kryss og tvers inne i festningsbyen i et par timer, men fikk garantert ikke med oss alt som var å se. Vårt ønske om å komme oss til Middelhavet vare større enn å bruke en hel dag på å utforske Carcasonne.
Reiserute videre til Middelhavet
Etter besøket i Carcassonne med bobil, var det på tide å sette kursen mot Middelhavet, som ligger kun en liten time unna. Vårt neste reisemål var Argelès-sur-Mer ved Middelhavet. Vi var klare for sol, strand og varme dager. Mer om dette oppholdet i neste reisebrev.
Er du i Sør-Frankrike anbefaler vi sterkt et besøk i Carcasonne. Det var en flott og minnerik opplevelse!
Bobilhilsen fra Anne Bente